31 jul 2017 2017-07-31 12:54 2017-07-31 12:54

Caminante i Skagerack!

Ja, det blev till att segla så högt mot vind vi kunde från Skottland. Så gick det till över hela Nordsjön, med moroten framför oss, att det skulle vrida med, när vi skulle komma nära norska kusten. Men vindskiftet kom lite sent, så vi fick göra ett slag först, för att inte gå på reven utanför Jären. Men när så vinden äntligen växlat runt, utlovades ett nytt busväder med 20m/s motvind, om bara 10 timmar, så vi kom inte längre än till Egersund på den fina slören. Lite snöpligt, men alla tyckte det var skönt att få en natt för ankar efter fyra nätter till havs, hårdskotade nästan hela vägen från Uist på södra Yttre Hebriderna.

Vi hade för avsikt att slå runt lite och se oss om i Egersund, men det var söndag och nästan allt var stängt utom en kiosk och ett museum för den norska keramikindustrin. Det kändes som om flertalet Egersundsbor hade farit på semester, men vi hittade en öde och övervuxen lekplats, där våra barn bara hade att ta för sig av gungor, rutschbana och tämligen stor sandlåda. Kanske hade den glömts bort, nu när alla barn har gått över till elektroniska leksaker och alltför sällan syns till ute.  Tack vare denna surfplattornas gyllene tid, hade vi dessutom obegränsade mängder hallon för oss själva. Dessa mumsade vi glatt på, innan det norska regnet kom och drev oss tillbaks ner till gummibåten och vidare hem till den varma kaminen. Några timmar senare vände vinden, även om det fortfarande blåste styv kuling, och vid tolvtiden på kvällen, när udden av västvinden bedarrat, lättade vi ankar och seglade ut på ett ganska livligt hav.

Tina hade förberett avresan med att göra pizza till nattvakten. När vi nått Lista, c:a 30 sjömil från Egersund, kom vi in i den varma strömmen som löper västvart längs Sydnorge. Farten sjönk en knop eller två och åskmoln tornade upp sig och gav oss ett riktigt tropiskt ösregn med nordlig kuling en stund. Sen blev det vindstilla bakom squallen, som det ju ofta blir, och båten rumlade om i det upprörda havet, piskat av ström och dyning, tillfälligt utan vind. Men snart seglade Caminante på fint igen och vi fortsatte kunde hålla ut från kusten. Åtta sjömil ut släppte motströmmen. Nu har vi forsat på fint i över sju knop mot Skagen och Göteborg. Men kanske blir det ett mellanspel på Orust på vägen.

Gustaf, 10 sjömil söder om Mandal kl 12 på dan den 31/7