Kontakt med båten - hur går det till?

Tina och Gustaf utanför Teneriffa, gamla Caminante, förra långresan. Ovanför Gustaf sitter en solcellspanel,
som tillsammans med vindgeneratorn och dieselmotorn håller laddning i blybatterierna,
som ger kraft till allt ombord. Fortfarande samma koncept i nya Caminante II.

AIS. (Automatic Identification System, Marinetraffic) Länk.

Båten kan ibland följas med AIS (om de är tillräckligt nära en AIS-station (och Caminantes AIS-transponder är igång). Via länken kan man få mera information om AIS. Om båtnamnet skrivs in kan man få se position, fler uppgifter om den (bild) samt ett spår (tracking) som säger var den nyss har varit. Viss väderinformation i området kan också erhållas. Om man vill följa båten i sin mobiltelefon finns uppgifter på marinetraffic hur man går till väga.

Marin VHF (båtens signal SA9563).

Med VHF-radion pratar man med kustbevakning, tull och hamnvakter, men också med båtar i närheten. Medan man seglar gäller ständig passning på den marina VHF-kanalen nr. 16 (156.800 MHz), som också är nödkanal.

Amatörradio.

Kontakterna till/från Caminante II har gjorts nästan helt via kortvågs-amatörradio. Tina, Gustaf och numera Lovisa är licensierade radioamatörer med signalerna SM6UBO, SM6UAS och SA6LOV.
Det var inte så ofta under den senaste långseglingen vi har direktkontakt. Frekvensbanden är inte alltid öppna när man råkar ha tid. På helgerna är det extra svårt, med många aktiva "i etern". Det var emellertid just amatörradion som säkerställde de täta rapporterna från Caminante II, i princip varje dag. Samtliga meddelanden i bloggen kom från båten över radion. Metoden var Pactor och systemet man använde hette WinLink Global Radio Email (eller kortare baraWinlink).

Winlink är en verksamhet som drivs av frivilliga radioamatörer världen över. Det är Winlink som förser seglande radioamatörer med tillgång till mejl, väderkartor och aktuell information. Ovärderligt, eftersom AIS och mobiltelefoni inte fungerar ute på de öppna havsvidderna. Alternativet satellittelefoni är dyrt.
De som driver WinLink satsar tid och resurser i rent ideellt syfte. Radioamatörer världen över stöder viktiga samhällsfunktioner med sitt engagemang för kommunikation och har samtidigt stort nöje av sin verksamhet. Ordet "amatör" ger lite fel associationer för detta engagemang, som många gånger kompletterar samhällets resurser.

Traditionell telegrafi (CW) nyttjades ofta under tidigare färder, numera sällan.
Den digitala sändningsmoden PSK31 var senare ett effektivt alternativ för tvåvägs "chat" mellan fritidsbåtar.
Numera rekommenderas istället tekniken Thor-11 från programmet FLDIGI (tämligen okänt så sent som 2021, men överlägset äldre tekniker).

Lämpligt frekvensband beror bl.a. på avståndet till motstationen, tiden på dygnet, radiokonditionerna, störningsbakgrunden och ytterligare andra faktorer. För långseglare passar i allmänhet 15-40-metersbanden bäst.

Pactor med programvaran AirMail i systemet WinLink har varit ryggraden i kommunikationen.

Väderinformation: Också väderkartor är tillgängliga via WinLink. De stationer som erbjuder e-mail-tjänsten (radioamatörer i systemet WinLink) kan också leverera väderuppgifter. En annan metod är att använda radion + programmet Mscan Meteofax som tar emot väderfax från t.ex. NavTex. Formatet för väderkartor kallas Grib-filer. Även programmet FLDIGI erbjuder denna tjänst.

Och slutligen, via Internet: Man kan få väderkartor från världens alla hörn i just det formatet som Gustaf och Tina tar ner med sin radio. Bra att känna till om man vill veta, om man ska lämna hamnen eller inte. Problemet är att det är vi som har tillgång till nätet, inte Caminantes besättning när de seglar.

Utrustning för radio.

Radio för kortvåg.
För kortvåg (HF) har använts en Icom IC-7200 med 100W uteffekt. En senare modell, IC-7300 skulle vara ett bättre val, om det gjordes i dag. HF-radion (av seglare ofta kallad "SSB") används till kommunikation över långa avstånd (HF = "High Frequency", SSB = "Single Sideband").

Marin VHF och 2-meters amatörradio (den senare mera sällan igång), med egna antenner, används för kortare avstånd, som mest c:a 80 km (VHF = "Very High Frequency").

Transponder för AIS.
Caminante II har en Icom-transponder som automatiskt kan sända GPS-data till fasta stationer. Systemets viktigaste funktion är att hjälpa till att undvika fartygskollisioner.

Antenner.
Två antenner används för kortvåg ombord. Det är stagen till mesanmasten som isolerats längst ner resp. 5.5 och 8 m upp. De är direktmatade med 50 ohms koax. Att båten är av stål ger trådantennerna ett bra "avstamp". Koaxskärmarna är jordade (anslutna) till stålbåtens däck, nära antennerna.
En antennsida med mera detaljer.

Modem för Pactor
är ett PTC-II-modem från SCS (Länk). Pactor-4 heter den snabbaste versionen av tekniken. Den har max överföringshastighet 10.5 kbit/sek, inte så mycket, men överlägset Pactor-3 (2.7 kbit/sek) och Pactor-2 (0.5 kbit/sek). Den senare använde Gustaf och Tina på gamla Caminante till alla mejl som nästan dagligen sändes till Sverige, och som samlades i Loggboken.

Ett fullt kompetent alternativ till Pactor och modemet från SCS är programmet Winlink Express (nedladdning  samt  beskrivning). Winlink Express rekommenderas numera av Winlink och är tillsammans med underprogrammet Vara kompatibelt med Pactor-3 till mindre än en tiondel av kostnaden.

Interface för PSK31, THOR-11 och andra digitala tekniker finns inbyggda i moderna radioapparater, s.k. "inbyggt ljudkort". En äldre radio behöver däremot ett speciellt modem, som får anskaffas separat, eventuellt byggas. Programvaran för de digitala sändningssätten körs från en dator, ansluten till radion.

Datorer finns ombord i form av diverse laptops.
Kraven på den dator man använder för radiokommunikationen är inte så stora. Också en relativt långsam maskin (10 år gammal) kan göra jobbet, förutsatt att den inte stör radion. Speciellt laptop-laddare kan ge problem. Spänningsomvandlare till 230V visar sig ofta störa radiomottagningen, något man ska vara uppmärksam på. Avstörning är en konst man ibland tvingas utöva ombord.
Windows har använts under resorna, men Linux kan vara ett alternativ.

Eftersom man inte kan ansluta till Internet gäller det också att ha med sig rikligt med filmer och ljudböcker i datorerna under de långa överfarterna.

Kontakt i land.

Kontaktman i land har varit Peter, Gustafs pappa, med signalen SM6KFY. Vill du ställa en fråga rörande något här, går det bra att skicka ett mejl.

For contact please e-mail  (bildfil, ej klickbar).