Kontakt med båten - hur går det till?

Tina och Gustaf utanför Teneriffa, gamla Caminante, förra långresan. Ovanför Gustaf sitter en solcellspanel, som tillsammans med vindgeneratorn och dieselmotorn håller laddning i blybatterierna, som ger kraft till allt ombord. Fortfarande samma koncept i nya Caminante II.

AIS (Automatic Identification System, Marinetraffic) Länk Båten kan ibland följas med AIS (om de är tillräckligt nära en AIS-station (och Caminantes AIS-transponder är igång). En utförlig beskrivning av vad AIS är kan läsas om man klickar på länken. Om båtnamnet skrivs in kan man få se position, uppgifter om den (bild) samt ett spår (tracking) som säger var den nyss har varit. Viss väderinformation i området kan också erhållas. Om man vill följa båten i sin mobiltelefon finns uppgifter på marinetraffic hur man går till väga.

Marin VHF (båtens signal SA9563). Med VHF-radion pratar man med kustbevakning, tull och hamnvakter, men också med båtar i närheten. Medan man seglar gäller ständig passning på den marina VHF-kanalen nr. 16 (156.800 MHz), som också är nödkanal.

Amatörradio (Mera info kan hämtas via Länkar).
Kontakterna till/från Caminante II sköts nästan helt via kortvågs-amatörradio. Tina och Gustaf är båda licensierade radioamatörer med signalerna SM6UBO resp. SM6UAS.
Det är numera inte så ofta vi har direktkontakt. Frekvensbandet är inte alltid öppet när man råkar ha tid. På helgerna är det extra svårt, med många aktiva "i etern". Det är emellertid just amatörradion som säkerställer de täta rapporterna från Caminante II, i princip varje dag. Metoden heter Pactor och systemet man använder heter WinLink2000 (eller kortare baraWinlink, se våra Länkar).
Winlink är en verksamhet som drivs av frivilliga radioamatörer världen över. Det är Winlink som förser seglande radioamatörer med tillgång till mejl och väderkartor. Bra, eftersom AIS och mobiltelefoni inte fungerar ute på de öppna havsvidderna. Alternativet satellittelefoni är dyrt. De som driver WinLink satsar både tid och resurser i rent ideellt syfte. Radioamatörer världen över stöder viktiga samhällsfunktioner med sitt engagemang för kommunikation och har samtidigt stort nöje av sin verksamhet.

Traditionell telegrafi (CW) nyttjades ofta under tidigare färder, numera sällan. Den digitala sändningsmoden PSK-31 är ett starkt alternativ för tvåvägs "chat" från fritidsbåtar. Lämpligt frekvensband beror bl.a. på avståndet. För långseglare passar i allmänhet 15-17-20-metersbanden bäst (se artikel om PSK-31).

Pactor på 20 m (även 15, 30 och 40 m) med programvaran AirMail i systemet WinLink är ryggraden i kommunikationen. Med denna metod kan e-mail sändas och tas emot.

Väderinformation: Också väderkartor är tillgängliga via WinLink. De stationer som erbjuder e-mail-tjänsten (radioamatörer i systemet WinLink) kan också leverera väderuppgifter. En annan, bra metod är att använda radion + programmet Mscan Meteofax.och ta emot väderfax från t.ex. NavTex. Formatet för väderkartor kallas Grib-filer.

Och slutligen, via Internet: Man kan få väderkartor från världens alla hörn i just det formatet som Gustaf och Tina tar ner med sin Icom-radio. På websajten http://www.grib.us/ kan man ladda ner en programvara som ger tillgång till de kartor i Grib-format som behövs för att man ska veta om man ska lämna hamnen eller inte. Problemet är att det är vi som har tillgång till nätet, inte Caminantes besättning.

Utrustning för radio.

Radio för kortvåg.
För kortvåg (HF) finns en Icom IC-7200 med 100W uteffekt (en IC-735 ligger som reservradio). HF-radion (av seglare ofta kallad "SSB") används till kommunikation över långa avstånd (HF = "High Frequency", SSB = "Single Sideband").

Marin VHF
och 2-meters amatörradio (den senare mera sällan igång), med egna antenner, används för kortare avstånd, som mest c:a 100 km (VHF = "Very High Frequency").

Transponder för AIS.
Caminante II har en Icom-transponder som automatiskt kan sända GPS-data till fasta stationer. Systemets viktigaste funktion är att hjälpa till att undvika fartygskollisioner.

Antenner. Två antenner kan användas för kortvåg. Det är stagen till mesanmasten som isolerats 5.5 resp. 8 m upp. De är direktmatade med 50 ohms koax. Att båten är av stål ger trådantennerna ett bra "avstamp" och underlättar jordningen av koaxskärmen.
En antennsida med mera detaljer.

Modem för Pactor
är ett PTC-II-modem från SCS (Länk). Pactor-4 heter den senaste versionen av tekniken . Den har max överföringshastighet 10.5 kbit/sek, inte så mycket, men överlägset Pactor-2 (0.5 kbit/sek), som vi hade på gamla Caminante.

Interfacet för PSK31 (och andra program som använder ljudkortet i datorn) är hembyggt (Länk).

Datorer finns ombord i form av diverse laptops. Kraven på den dator man använder för radiokommunikationen är inte så stora. Också en relativt långsam maskin kan göra jobbet, förutsatt att den inte stör radion. Eftersom man inte kan ansluta till Internet gäller det att ha med sig rikligt med filmer och ljudböcker. Spänningsomvandlare visar sig ofta störa radiomottagningen, något man ska vara uppmärksam på. Avstörning är en konst man ibland tvingas utöva ombord.

Kontakt i land.


Kontaktman i land är Peter, Gustafs pappa, med signalen SM6KFY. Om du vill komma i kontakt med Tina och Gustaf eller med någon gäst på båten, mejla då till Peter. Han pysslar visserligen också med radio då och då, men det är den internationella skaran av Pactor-amatörer som gör det stora jobbet.

For contact please e-mail  .