17 may 2017 2017-05-17 13:51 2017-05-17 13:51

På kryss efter den vind som flyr.

Det är nu fyra veckor sedan vi lättade ankar på Ascension. Klockan är fem på morgonen, det är lite kyligt, på gränsen till ruggigt för oss som vant oss vid 28 grader. Vi har motvind som vanligt och seglar 330 grader, Flores på Azorerna ligger mot 19 grader, dvs 49 grader om styrbord, vinden är 4-5 m/s, motströmmen en knapp knop och vi gör 3.5 knops fart över grund. Prognosen låter göra gällande att det ska vrida 15 grader till vår fördel under dagen, men mojna i kväll, för att om ett dygn vara nere i 3 m/s. Kanske vår lilla krabba motsjö lägger sig då i alla fall, den som stoppar farten så försmädligt.

Radionätet, med alla våra vänner som var på väg mot Västindien, är över sedan några dagar. De ligger nu alla på sydvästra Martinique och njuter av mat och dryck, ett och annat bad och fulla nätters sömn. Vi pratar fortfarande varje kväll på radion med Kerstin och Helmut på den tyska båten “Lop to” som startade från St. Helena för 39 dar sedan. De var 200 sjömil framför oss, när vi passerade ekvatorn och de är nu ungefär 200 sjömil bakom oss. Före deras vecka på St. Helena hade de en non-stop-segling från Mar del Plata i Argentina på ytterligare 43 dagar, så vi ska väl inte beklaga oss. Häromdagen hade de en pumpa kvar, som de njöt av, stekt i små bitar i ugnen.

De har inte lyckats baka några lyckade kakor på länge, för äggen de kom över på st Helena var alla ruttna, så igår skickade jag dem Peregrines utmärkta recept på en chokladkaka utan ägg. Den är den väl anpassad för seglare, eftersom förutom avsaknaden av ägg, smöret är ersatt med olja och bakpulvret som lätt tappar sugen efter månader i fukt, är ersatt med bikarbonat. På de flesta håll i världen är kakaopulver utspätt med hälften socker och rent kakaopulver kan vara häpnadsväckande dyrt i jämförelse, därav påpekandet med “unsweetened”…
Här kommer Peregrines recept:

Pre heat oven to 375F (190C). Grease and flour a round 20cm diameter baking pan.

Whisk together in large bowl until well blended:
375 ml flour (1 1/2 cups)
280 ml sugar (1cup + 2 table spoons)
100 ml unsweetened cacao powder (1/3 cup + 1 table spoon)
5 ml baking soda (1 teaspoon) (=sodium bicarbonate =bicarboate of soda, NaHCO3)
2.5 ml salt (1/2 teaspoon)

Add:
250m cold water or coffe or orange juice (1 cup)
60 ml vegetable oil (1/4 cup)
15 ml distilled white vinegar (1 tablespoon)
10 ml vanilla or orange extract (2 teaspoons)

Bake for 30 min until cake tester inserted in cake comes out clean,

Serve plain, dusted with icing sugar or glazed with apricot jam.

På Caminante har vi det bättre beställt med ingredienser. Vi fick tag i rejält med färska ägg och frukt i den nyöppnade affären på Ascension, och vi har både några apelsiner och några ägg kvar, och en stor säck pumpor och lök från Sydafrika resp. Namibia. Men mina 48 torkade fiskfiléer från Ascenson är nu alla uppknaprade, sånär som på två fina bitar som jag sparat för högtidliga tillfällen. Häromdagen gjorde jag äpplepaj och vaniljsås på de fantastiska konserverade äpplen vi köpte ett par kartonger av på Nya Zeeland, och igår blev det en saftig chokladkaka (med ägg!). Vi har haft en hel del kött i frysen från bl.a. Sydafrika, som vi sakta äter oss igenom, Azorerna tillåter inte införsel av produkter som riskerar att smitta landet med mul- och klövsjuka, vilket är förståndigt och samtidigt piggar det upp vår matsedel. Gris och lamm, fina grejer! Den gamla vattenbuffeln från Madagaskar jag lagade i söndags var minst sagt seg. Man hänger ju inte köttet för att möra det där, det slaktas, styckas ner på gata och säljs samma dag, allt under en svärm flugor. Sedan har det så klart frystorkats ett halvår i vår frys. Smaken av den feta buffeln var fantastiskt bra enligt båtens enhälliga omdöme, och segheten till trots fanns inte en molekyl kvar i grytorna vid måltidens slut. Sjön suger som sagt var.
Dags att väcka Tina nu och lämna över vakten, sängen i fören lockar.

Gustaf, tidig morgon 17 Maj (heja Norge) 29-43’N 35-27’W