25 jun 2017 2017-06-25 09:53 2017-06-25 09:53

Valar, stormfåglar och havssulor.

Vi är inne på elfte dygnet sedan vi lättade ankar från São Miguel på Azorerna. Första fyra dygnen hade vi väldigt lätta medvindar, som sämst gjorde vi bara 24 sjömil på ett dygn, lite av ett bottenrekord. Därefter seglade vi bidevind med nordlig vind ett par dagar och slutligen har vi haft en tid med härliga medvindar och gjort fin fart.

På São Miguel hämtade vi upp Johan Sundell, en gammal kollega från Astra Zeneca. Han seglar med oss här på överfarten till Irland. Han är en stor seglarentusiast och lär sig raskt båtens alla segelsättningar och handgrepp. Vi ankrade en sjömil öster om hamnen i Punta Delgada över natten, efter att ha skrapat undervattensskrovet inne i hamnen. Det var rulligt med sydvästen som kom in från havet. Hamnkapten är snål och låter inte längre oss seglare ankra innanför pirarna. I stället måste vi numera lägga till i den nya och dyra marinan. Vill man stanna på São Miguel utan att lägga ett par tusenlappar i veckan på att få fendrarna skavda, får man nu därför gå till Rabo de Peixe på nordsidan, vilket blivit den enda hamnen på ön man får ankra i, och där man nu har en ny pir, som ännu inte är utsatt på sjökorten.

Johan är inte bara flitig med att hissa segel och pyssla om alla linor, han står nästan alltid och skådar över havet för att få se allt livet härute. Dagligen ser vi valar och massor av delfiner. Vi har sett flera sköldpaddor, två klumpfiskar och massor av fina havsfåglar. En oceanlöpare övernattade ombord och satt på navigationsbordet en tid, där den lät oss alla klappa den.

Tina har varit köksmästare och producerat den ena häpnadsväckande goda maten efter den andra. Gratänger, lasagne m.m. m.m. Det blir också ofta smaskiga efterrätter. Aptiten är god i det friska vädret och jag har bakat bröd varannan dag hela vägen. Det är nu oundvikligen uppenbart att vi lämnat tropikernas nätter med bar överkropp i sittbrunnen. Termometern visar ibland 15 grader, något vi inte upplevt på åratal, så ylletröjorna och till och med byxor måste plockas fram!

Gustaf 50-58’N 12-54’W 07.30 25/6 2017