16 dec 2013 2013-12-16 01:23 2013-12-16 01:23

Söndag på Kuba

I dag gick vi till en litet nöjesfält, som vi upptäckte den dagen när vi åkte med lokalbussen in till stan. En liten park, inbäddad mellan husen i en förort till Cienfuegos. Den påminde om Parque de Infantil, det nöjesfält vi fann i Gamla Havanna. Massor av Kuba-svetsade gungor, gungbrädor och rutschkanor, “roundabouts”, och en handfull vanliga karuseller och slänggungor för barn i åldern 3-8 år. Attraktionerna kostade förstås nästan ingenting, det var fullt med familjer, ungarna såg välklädda ut. Parken var lätt nergången och med eftersatt underhåll, särskilt med tanke på säkerhet. Detta har förundrat oss många gånger, hela Cienfuegos är full med farligheter för barn – icke täckta brunnar mitt i gatorna, lättåtkomliga oskyddade elinstallationer på hustak. Inte var det väl så i Sverige för femtio år sedan?
Karin och Lovisas favorit var ponnyridningen, och nu fantiserar framförallt Lovisa om en framtid i hästvärlden, när hon kommer hem till Sverige igen.
Vi har några timmars skola nu på eftermiddagen, som kompensation för ledighet måndag-tisdag nästa vecka. I morgon tidigt åker vi på en två dagars utflykt till staden Trinidad, som ligger ca 80 km öster om Cienfuegos.
I går kväll tog vi några kvällsöl med två andra långseglarbesättningar i 60-års åldern inne på marina pubben. Carol och Phil från australiska Tahenin-Li slår vi troligen följe med, ner mot sol-och-bad öarna Cayo Largo, i slutet av veckan. Det andra paret var fransmän. De berättade lite om Rio Dulce i Guatemala, en populär plats att tillbringa orkansäsongen för seglare. Varmt i marinaghettot nere vid vattnet sa de, men svalt och fint uppe i bergen i Guatemala, och ett bra läge när man vill utforska Maya kulturen.
Vi diskuterade vad som går att köpa i mataffärerna och Carol berättade att vissa matvaror fortfarande är ransonerade här, som matolja och salt. De såg en sådan kupongaffär i Havanna.
Det är gott att få prata med andra långseglare ibland, det blir tjatigt att bara vara tillsammans med familjen 24 timmar om dygnet, dag efter dag. Vi blir enormt sammansvetsade som familj, men det är ju svårare att få en ostörd stund för sig själv när man behöver det, så familjemedlemmarnas alla humörsvängningar blir tydligare.
Som kompensation påminner vi oss om den goda värmen, allt det vackra omkring oss och den gudomliga förmånen att få gå och lägga sig när man är trött, och vakna när man sovit ut…!

Tina, 23.50z, 15 dec 2013, Cienfuegos, Kuba