27 nov 2013 2013-11-27 03:46 2013-11-27 03:46

Viva Cuba!

Bien venidos!

Vi har just haft besök av en hoper trevliga myndighetspersoner. Vi har undersökts om vi har några giftiga maträtter eller några bomber, men klarade oss förvånande bra på båda punkterna. Tur man har slutat göra nitroglycerin och sånt, redan för tjugo år sedan. För bombletningen kom en snäll liten hund (till Karins enorma förtjusning) som nosade ivrigt i varje vrå. Trodde såklart det var en knarkhund tills jag frågat. Nej, knark är vi inte så intresserade av, tyckte tullararen. Det växer redan ganja på Kuba var svaret när jag upprört tyckte att vi ju kommer ju från Jamaica där alla håller på med sånt, -så därför borde vi nog kollas lite extra. Men, nej, det är tydligen oron för antikommunistiska terrorister som skrämmer dem fortfarande. Att vi drällde en liten vecka på vägen före inklareringen fick vi ingen kommentar om. -Jaså, det tog åtta dagar…

Frågade lite mer om hur allt funkar, med skatter och staten och så. Jag berättade att om Astra där jag jobbat skulle betala mig 5000 dollar i månaden fick de först ge 2000 i skatt. Sedan betalar jag 2000 av mina 5000 i inkomstskatt, och när jag handlar för mina pengar är det 700 till i moms. Sålunda går nästan 5000 till staten och 2300 i köpkraft. Statens pengar går till skolor, sjukvård, dagis etc. Här på Kuba är det enklare. Man betalar inte skatt utom för egendom, men det verkar inte drabba vanligt folk, bara såna som driver privata rörelser, t.ex. hotell och sånt. Nånting säger mig att det i slutänden kommer på ett ut. Förutam att det onekligen dämpar exploateringen. Det var miltals av orörda stränder vi seglade förbi längs sydkusten. Klimatet ganska torrt, bete, buskar, några glesa åkrar och lite skog. Vi seglade förbi ett vackert bergslandskap och tänkte på Kanarieöarna. Ännu har vi inte sett ett spår av korruption, om man inte räknar att vi bjöd tullarna på varsin öl..

I morgon bitti ska vi få våra visum, det var stängt på växlingskontoret eftersom vi kom lite sent. Tror det kostar 60 kr/peron och månad. Öh person menar jag. Inte så makabert dyrt, billigare än övriga västindien. Hittills mycket entusiastisk över Kuba! När ska vi avslöja det kommunistiska skelettet i garderoben?

Vi ankrar än så länge. Ska höra vad det kostar i marinan, men vi trivs ganska bra för ankar. Vattnet ser rent ut, inget flytande skräp, (men det hoppar mycket fisk) så det går nog fint att ta ett morgondopp.

Gustaf 02.20Z 27 nov 2013. För ankar i Cien Fuegos,pos 22-07.60’N 80-27.26’W