6 feb 2014 2014-02-06 02:56 2014-02-06 02:56

Portugisiska örlogsmän

När vi seglade till Carti i sydvästra San Blas, för att plocka upp våra gäster, såg jag tre portugisiska örlogsmän, flytande på vattnet. Det är en giftig manet, som har en gasblåsa, som ser ut som en rosa och lila plastpåse som flyter på havsytan. Senare fick vi höra att det varnats på olika radionät för att många maneter flutit iland i San Blas. Barnfamiljen på katamaranen Safari berättade för några dagar sedan, hur den åttaåriga flickan Elisabeth på Field Trip, en båt vi träffat tidigare på Grenada, fått sina ben täckta med manettrådar, och hur hon skrikit i smärta en hel eftermiddag, när de plockat bort trådarna med hjälp av ljummet havsvatten. Det var så smärtsamt att hon tidvis hade förlorat medvetandet. Det hade funnits läkare på ankarplatsen som assisterat.

Men vi har haft tur och inte sett skymten av någon manet här på Eastern Lemon Cays. Istället har vinden hunnit mojna, och vi har fått dagar med klart vatten, och superb snorkling. Det tar ett tag innan man hittar bra snorklingsrev, och med alla barn får det inte vara för strömt eller för mycket vågor. Närmast ytterrevet fann vi en sandö utan palmer. Ena eftermiddagen var det kav lugnt att snorkla runt, nästa dag nästan för strömt.

Ombord är det storhushåll med mycket pannkakor och spagetti och köttfärssås, men även languster och bläckfisk har stått på menyn. Gustafs hembakta bröd går åt så fort, att mjölet hotar att ta slut. Middagstid dukar vi på akterdäck och äter vid vårt nya långbord, och vi vuxna tar en kubansk romdrink eller en öl.

Vid slöa stunder åker barnens alla dataspel fram, Ipads och Nintendo, och det dröjde bara en dag efter att våra gäster kom, innan Karin tappade vår nya Ipad i golvet och glaset sprack, suck. Nästa dag badade vår lilla kamera i havsvatten, men den har Gutsaf lyckats plocka isär, torka och få igång igen. I morse vaknade jag av att det luktade bränd plast, motorrummet var fullt av rök. Det var vår inverter som dog. Där försvann tvärt möjligheten att köra tvättmaskinen eller att ladda Ipads (de tycks har ett extremt dåligt öde ombord).
Jag räknade med att lille Victor, fyra år, som fick diagnosen lunginflammation några dagar innan han flög hit, skulle smitta ner oss allihopa med en rejäl svensk förkylning, men jag undrar om det inte snarare var en elektronikbacill vi fick ombord…

Tina, 01.53z, 5 februari, 2014, San Blas, Panama