27 mar 2014 2014-03-27 05:13 2014-03-27 05:13

Svaga vindar

Vi har haft några dygn nu, med lätta vindar. De två senaste nätterna var det nära nog stiltje. Det var svårt att få seglen att stå prydligt hela natten utan att skava och flaxa. Det har också varit squallaktivitet att hålla utkik efter. Det har blixtrat till och från hela nätterna igenom, ofta på så hög höjd att själva knallarna uteblivit, allt emedan svarta spöken bildats, omformats och åter försvunnit från radarskärmen, utvisande de vandrande regnskurarna, som ofta medför lokala, starka vindar, som kräver snabba insatser.

I går kväll fick vi två nya, fina små tonfiskar på revarna precis efter att det blivit mörkt, men idag har vi inte sett till någon fisk förutom på tallrikarna. Smaskens, så smaskens att Lovisa även vill ha stekt fisk till frukost.

I kväll såg vinden mer lovande ut än den gjort de senaste kvällarna, det var fortfarande tre m/s från SSO kl. tio på kvällen lokal tid, så vi har fortfarande alla fem segel uppe, ganska hårdskotade, och försöker hålla så högt det går. Vi gör god fart, så det porlar vackert längs bordläggningen. Förifrån räknat kommer  rullgenuan med sina 75 kvm med bra drag, sedan en genua på inre förstaget på 50 kvm, sen storen med sina 60, därefter mesanstagseglet på 50 och slutligen mesanseglet på 30 kvm. Man behöver så klart några minuter för att reva om det kommer en squall, så bäst att inte slumra till!

Det är lyxigt med all frukten vi köpte så superbilligt innan vi lämnade civilisationen. Vi frossar fortfarande på ananas, mango, apelsiner och grage och försöker även hålla jämna steg med grönsaksätandet innan lagren hinner bli dåliga. Det gäller att ofta gå igenom samlingen och ta det som riskerar att ruttna, så inte blötan i en frukt hinner sprida sig till grannarna. Torrt, torrt är nyckeln till framgång i tomat- och paprikalagring. Förutom lite för många tomater i samma spann, som kostade oss två kilo av de totalt 23 kg inköpta, har svinnet hittills varit ganska litet, mest några maskätna mangos som fått gå till fiskarna…

I dag cirklade en stor svart haj runt båten och det slog mig att vi sett en likadan fena akteröver några dygn tidigare. I går kväll, i mörkre, hade vi sällskap av en flock delfiner runt fören. Det var verkligen beckmörkt och delfinerna syntes bara som strimmor av mareld, som deras kroppar drog upp i vattnat, följt av ljuden “ptff, ptff” som uppstår när de går upp under bråkdelen av en sekund för att andas.

Vi ser nu ganska mycket fågel igen. Ofta stormsvalor (eller snarare oceanlöpare) samt små liror (audubonlira) och nattetid har vi hela tiden sällskap av stora tärnlika måsar med vita trekanter på vingarna, röda ben och stor kluven stjärt som tärnlikt fiskar i skenet från lanternan. Det är nog den svalstjärtade måsen som häckar på Galapagos. Lyser man med ficklampan ser man vad den fångar. Det är fullt av små hoppande fiskar vid ytan där de jagar sin föda i nattljuset. Men i lampljuset drar sig fåglarna strax undan, de gillar inte att bli bländade. Dessa varelser för tankarna till fladdrande andeväsen, overkliga när de belyses av den gröna eller röda lanternesidan mot den kolsvarta månlösa natten. De följer oss som skygga betraktare natten lång, men är borta när dagen gryr.

Gustaf 3.51 GMT 27/3-2014 03-00’N 85-05’W