5 mar 2014 2014-03-05 04:40 2014-03-05 04:40

Sista kvällen i Karibien

Vi ligger och rullar utan vind i en dyning som letar sig runt in i den djupa viken i Portobelo. Imorgon bär det av de 17 sjömilen ner till Colon, för att gå igenom Panamakanalen och ut i Stilla havet. Det skall ta två dagar, med en övernattning vid boj i Gatunsjön. Vi planerar sedan att stanna c:a en vecka “på andra sidan” (!).
Vi är helt möra ombord efter alla förberedelser. I söndags gjorde vi ytterligare en inköpsrunda till Sabanitas, och har ägnat flera dagar åt att sjöstuva alla varor. På väg tillbaks med all mat i jollen, mötte Gustaf fyra unga fransmän som vi pratat med nere i Colon på ankringsplatsen. De erbjöd sig att följa med oss som linehandlers för att få se hur det fungerar att gå igenom kanalen. Jättetrevliga killar, Gustaf bjöd över dem på middag samma kväll. De seglar i två åtta meters segelbåtar. Just nu ankrar de båtarna långskepps ihop. “Det är mer praktiskt så, om det är stökigt på den ena båten, kan man vara på den andra”, sa en av dem.  Senare tillade de, att den ena båten inte ha någon egen jolle, men däremot en väldigt bra musikanläggning. En grabb är inbiten kitesurfare, och jobbar som instruktör ibland. Ombord hade han femton(!) kitesegel (eller vad det nu heter). De fyllde upp en hel koj, så de två grabbarna får dela på den andra sängen. Men alla är muntra, och har uppenbarligen ordning på sig själva och sina båtar.

Så i morgon är det bara att tuta och köra. Vi hoppas att vi inte stöter på några obehagliga överraskningar – medger att det känns lite pirrigt att slussa med stora fraktfartyg!

Tina, 03.34z, 5 mars 2014, Portobelo, Panama