29 sep 2016 2016-09-29 20:27 2016-09-29 20:27

Heta dagar i Hellville.

Barnbåten Convivia dök upp, och vi seglade tillsammans ner till norra Nosy Be, och firade Miles som blev nio år. Lovisa och jag fick se två valar mycket nära styrbordssidan, den ena viftade lojt med en lång fena. Barnen fick ett par lekdagar, sedan försvann Convivia för att delta i en regatta. Vi stannade vid sol- och badön Sakatia med Peregrine, där vi njöt av en kav lugn ankarplats och finfina bad. Vi körde med gummibåt runt hela ön, stannade på små sandstränder, snorklade och klättrade bland klipporna. Här finns flera små hotell och en del motorbåtar vid stranden, och folk i byarna ser mera välmående ut. Hellville på södra Nosy Be är nästa stopp, en färggrann och svettig stad på ca 40000 innevånare. In och ut seglar varje dag många lokala träsegelbåtar med varor söderut. De är otroligt vackra, jag känner mig ödmjuk inför synen av så mycket traditionellt hantverk som seglas för brödfödan.
Vi ankrade bland ett tiotal andra segelbåtar här och besökte hamnkaptenen, så som vi blivit tillsagda att göra när vi kom till Ile Saint Marie. Han förvånade oss genom att inte begära någon extra “avgift”, varken vid inklareringen eller senare, när vi klarerade ut!

Vi har nu legat här i två-tre dagar, och släpat hem varor för att fylla upp våra tomma förråd. Frukt- och grönsaksmarknaden är otrolig, allt tycks växa på Madagaskar utom möjligen äpplen och päron! I supermarket Champion finns en bättre ostdisk, och vi handlar UHT mjölk och öl, pasta och ris. Vi använder vår lilla roddbåt för att komma iland. Vid kajen hjälper de lokala fixarna till att lyfta upp den ur vattnet och att bevaka den medan vi är borta. Vi betalar 15-30 kr/dag för denna service.
Idag har jag och flickorna haft en “tjejdag”, vi har strosat omkring i gränderna och handlat souvenirer och ätit gott. Karin använder en av våra gamla kameror och fotograferar flitigt. Och det finns mycket att fotografera, denna stad är levande på alla sätt och vis!

Sist Gustaf fyllde på diesel råkade vi kontaminera vårt dricksvatten i tankarna med en liten gnutta diesel, troligen bara med några droppar. Vi kan inte begripa hur det gick till, kanske var det via luftningen av tankarna. Ett mysterium som vi inte löst ännu.Till dess kokar jag dricksvattnet. Det tar bort alla eventuella dieselspår. Dessutom har vi fått låna ett kolfilter från Peregrine, som Gustaf skall montera in.

I morgon tar vi oss några sjömil österut till Nosy Komba, där det skall finnas vilda lemurer. Grannen i katamaranen Tigger blev biten i handen av en lemur på en annan ö igår, och var inne i Hellville idag för att undersöka om han borde ta någon speciell medicin. Men såret läker så fint och ingen tycks bekymra sig. Lite ap-baciller är tydligen ok!

Tina, 29 september 2016, Hellville, Madagaskar