24 oct 2016 2016-10-24 15:42 2016-10-24 15:42

Vilodagar och långbord i Moramba Bay.

Moramba Bay är lerigt och hett. Men det finns gott om baobabträd, och varje kväll ser vi lemurer och papegojor iland. Madame Bridget, en tjusig kvinna från Reunion, driver ett mycket enkelt “resort” och dit går man gärna och insuper atmosfären medan barnen leker med de lurviga golvmoppshundarna. Vi åt lunch där häromdagen med vännerna. Krabba, alger och musslor till förrätt, fisk och ris till huvudrätt, och stekt banan till efterrätt. Fladdrande bordsdukar under träden vid stranden, doft av hav och jord.
Från Bridgets ställe går små stigar i olika riktningar, där man kan fördriva de icke-varma timmarna bland baobabträd och de små stränderna mellan klipporna.

Gwen i Peregrine har illröda kliiga ben sedan en vecka, kanske har hon fått en svampinfektion som frodas i värmen. Hon får gå till sjukhuset i Majunga om några dagar. I mellantiden har båten Zuleika och vi försett henne med antisvampsalvor. Hon har tråkigt, där hon vilar under sin båtfläkt. Och de röda utslagen snarare ökar än minskar.
Zuleika har varit hos oss större delen av dagen och pysslat med Lovisa och Karin. Hon är professionell smyckestillverkare så det pärlas en del, men just nu bygger de djur och växter i 3 mm plywood.
Allldeles nyss fick vi besök av en träkanot med fyra glada damer och ett spädbarn. Jag bytte till mig två bitar soursop och en knippa mangold mot lite kläder. De lokala är ganska flitiga försäljare i skymningen, antagligen för att de har avslutat fisket för dagen. Vi seglare behöver frukt och grönt, ja vi behöver alla färskvaror vi kan byta till oss. Nu är vi ett tiotal båtar på ankarplatsen. Nästa månad börjar orkansäsongen, och då får de klara sig här utan besök, ända till nästa år.

I morgon lämnar vi vår bekväma ankarplats och rör oss de sista 80 sjömilen ner till Majunga. Peregrine och vi skall klarera ut där. Zuleika klarerade ut i Hellville för tre veckor sedan, men de behöver skaffa mat. Det är ganska vanligt att folk seglar olagligt här längs kusten. Det finns inga pengar till kustbevakningsbåtar, och i städerna lurar mest kriminalitet och hamnkaptener som tar mutor. En båt blev nyligen ombedd att betala motsvarande 3000 kr i Hellville för att de saknade ett från hamn-till-hamn intyg. Tur att mutor är förhandlingsbara…

Tina, 24 oktober 2016, Moramba Bay, Madagaskar