17 apr 2013 2013-04-17 04:24 2013-04-17 04:24

Ankrade på Antigua

Vi tyckte det var dags att börja röra oss söderut igen, så vi lämnade vårt gudomligt fina korallrevsliv på Barbuda och började med en dagsetapp söderut, till Jolly Harbour, för att proviantera och klarera ut från Antigua-Barbuda-landet. Det är grunt vatten mellan öarna, nästan så att man ser botten hela vägen de 25-30 sjömilen. Djupet är mellan 10 och 16 famnar, och det finns otaliga korallrev, särskilt längs norra Antigua. Tina gladde mig med att spela “JävlarAnamma” på högsta volym på överfarten. Vi fick många goda skratt när vi hörde  deras Påsk-låtar, som vi inte lyssnat på förut.

Mest seglade vi för bara genuan. Vi hade strax över 10m/s halvvind, men när det senare mojnade lite, åkte även storseglet upp. När farten då ökade, fick vi napp på en av fiskelinorna! En wahoo på dryga kilot, som i filéad form blev en fin middag med ugnsbakad klyftpotatis och gräddig vitvinsås.

I går kväll var vi på supé på österikiska Kendipi, vars besättning vi umgåtts med tidigare, när vi låg på Bequia. Det var mycket fascinerande att höra Bernhard berätta om livet i Kina, där han bott och arbetat många år. Vi får träffa dem mer och höra fler “skrönor” om några månader, för de har bestämt sig för att stanna en säsong till i Västindien. Vi ses väl nere i Grenada framme i juli kan jag tro.

Jag har nyttjat friden på Barbuda med att läsa mycket om kvällarna, faktiskt långt in på nätterna. Det var åratal sen jag hunnit läsa så mycket! Mycket trivsamt, lite nördigt. Mest diktare och filosofer. Just nu är jag helt uppslukad av Schopenhauer… Annars har största behållningen av Barbuda varit den dagliga snorklingen samt den ovanliga inblicken i lokalbefolkningens liv. I söndags, när vi tog farväl av Elisabeth och hennes vänner, höll de på och rensade fem änder de skjutit, samt gjorde i ordning de sista sköldpaddorna de haft i inhängnaden. Dagen innan hade de fått ett rådjur, som också det gick i grytan. Nästan varje kväll fiskar de med nät som de vadar ut med från land, för att sedan ta in det vid tiotiden på kvällen. Detta ger mest småfisk som de steker i foliepaket på grillen. -Ja de lever ett gott liv på denna härliga ö!

Gustaf 1.20z 17 april 2013 Jolly Harbour Antigua