27 jan 2013 2013-01-27 11:44 2013-01-27 11:44

Jazzfestival och kortvåg

I går morse var det dags att göra ett avbrott i svetsandet, så vi tog oss iland med gummibåten efter barnens skola redan vid tolv. Jollen drog vi upp högt på stranden och traskade sedan över ön till Friendship bay, där de hade byggt upp en scen. Här och nu är första dagen på jazzfestivalen och hit kan man komma och lyssna utan kostnad. Tanken var nog att man skulle passa på och köpa dricka i baren som låg närmast, och de hade generöst bestämt sig för happy hour mellan tolv och fem med tre stora öl för 25 kronor. Men Tina, slug som hon är, hade packat med matsäck och alla vi grabbar från finska Adele, österikiska Kendipi, svenska Corinne och Litorina höll oss på stranden nedanför, där inte ljudet var för starkt för att prata. Där vaktade vi barnen som lekte i vågorna medan alla fruarna slog runt på dansbanan. Men framåt femtiden åkta alla banden upp på scen under nån timme, en salig blandning musikanter. Det blev ett jäkla drag, och då kunde man ju inte längre hålla sig borta. Så när jag, Tina och barnen dansat vilt en kvart hade vi fått igång allmän dans och sen blev det väldigt gemytligt!

Jag har hjälpt Salsa få igång sin SSB-radio, en Icom 801E, marinbandare, de senaste dagarna. Den köptes begagnad och har legat en tid i en låda. Men eftersom de nu börjar sin fortsatta färd mot Panama kändes det som det var sista chansen att få igång den från min sida. Staffan är ju en naturbegåvning på att vara nätoperatör, han har en härlig engelska och ett ständigt glatt humör och han har periodvis skött VHF-nätet här på kanal 68 om mornarna. Annars är det Sherlie på resturangen Figtree som håller nätet här på Bequia, men hon har periodvis haft förhinder.

Så i går kväll var första riktiga provet för radio till Salsa. De hade under dagen seglat 27 sjömil söderut till ostsidan av Union island, 27 sjömil söderut. Lite för långt för VHFen, det är ju också runt 100 meter höga berg i vägen här på Bequia. Vi valde 4149 kHz och marinbandarna verkar alltid ha USB. Bruset låg på en trea och Salsa kom in med en nia så det var ju bra betyg.

Vi fick satt den automatiska avstämmaren rakt nedanför det isolerade akterstaget som är 18 meter ungefär. Som jordplan har de en kopparplatta midskepps mot havet under vattenlinjen. Eftersom de har rostfria mantågswirar som sitter ihop med pulpit och pushpit på sin Hallberg-Rassy-45a, rådde jag Staffan att koppla in dessa till jordplanet via en av skruvarna under däck, för pulpit. Jag ville också att han skulle jorda masten till samma kopparplatta. Det hade varit intressant att jämföra med resp. utan för att testa, kanske Staffan får tid till det. Ett bättre jordplan borde vara en fördel, men min tanke var faktiskt främst att utnyttja denna kopparplatta som åskskydd för båten.

Staffan sa att han blivit avrådd att koppla pulpit och mast till jord för att undvika galvanisk korrosion, vilket nog kan vara sant om man tillbringar mycket tid i marinor (med landström) och har jordproblem på båten och strömmar i vattnet. Så kanske det är klokt att koppla bort jordningen av mast och mantåg när man kommer hem från långseglingen och lämnar båten i marinan. Vill man vara på säkra sidan ska man sätta en offeranod på den där kopparplattan och hålla ett öga på den. Tänker på Carlos och Lolas Nautical 521 “Swede Dreams” där hemma i Långedrag vars vaterstag löste upp sig av galvanisk korrosion. Hos dem var det dessutom 230V som gick in i riggen på något sätt. Får man överledning mellan +12V och mast i någon genomskavd kabel i riggen blir det så klart sämre än om den är ordentligt jordad. Nej, det bästa är nog att ta in landström via isolertransformator, inte ta med skyddsjorden från land och sen ha allt värdefullt kopplat till präktiga offeranoder. Då kan det inte gå fel och radion får bra jordplan.

Vad gäller radion här ombord, så går den bäst på de två band jag har avstämda antenner till, 14 och 10 MHz. De pinsamt långa matningsledningarna mellan antenn och avstämmare (ca 12m RG-213) vi har, dödar mycket av signalen på andra band, så det är nog hög tid att hänga upp en trådantenn ellar loop direkt från radiohörnan här vid navbordet. Det är lite genant att ge andra goda råd och sen själv göra tvärt emot av ren slöhet. Och jag är lite för snål att köpa en automatisk tuner och sätta ute på dävertarna i aktern, vilket vore den logiska lösningen. Lägger hellre de pengarna på det nya Nikon-fullformatskamerahuset när jag övertygat Tina om nödvändigheten…

Gustaf 10.40z 27/1 2013 Bequia