9 nov 2013 2013-11-09 01:25 2013-11-09 01:25

Reggae-båten

Bob Marley spelar däruppe i sittbrunnen och en röd sol har just gått ner under några svarta moln. Vi är i Reggae-mode och Tina har skött trummorna, för i går klarerade vi ut från Curacao! Så det gäller ju att komma i stämning. Efter mycket pyssel för att få klart skepp fick vi upp ankaret klockan tre på eftermiddagen och styrde till havs.

Ännu är det ganska svaga vindar, 6 m/s från OSO, men prognosen säger att det ska öka till 10-13 m/s, vrida på ren ost och stå sig så en vecka, så det bör bli en rask segling mot Jamaica även om det är en bra bit, som från Göteborg till Orkneyöarna, lite drygt.

Vi har 200 kvm segel uppe, de två stora genuorna samt full stor och mesan och vi slörar så högt i vind det går innat vår 75 kvm rullgenua, som är utbommad i lovart, kollapsar. Loggen visar sex till sju knop, men det är absulut ingen sjögång, eftersom vi fortfarande har sjölä bakom Curacao. I skymningen hade vi besök av några delfiner som hastigast, innan de drog vidare.

Vädret har varit lite regnigt och squalligt till och från senaste veckan, så det är mödan värt att kolla radarn ibland så vi inte blir överraskade med för mycket segel uppe. Vi har seglat ikapp med en svart fläck på radarn som legat precis 2.5 sjömil bakom oss i två timmar men nu börjar den till slut lösas upp, så jag frestas att koppla av lite och inte jäkta på.

Det hade vuxit duktigt med alla möjliga djur under vattenlinjen på båten de gångna sex veckorna vi legat i Spanish Harbour. Jag fick lägga fem timmar på att skrapa rent. Skönt att kunna fylla sina dykflaskor själv. Har satt in 8 st 1000uF 450V kondensatorer för glättning i den kinesiska trefasinvertern vi köpte en gång, så nu kan jag köra dykkompressorn som behöver trefas med vårt lilla enfas elverk. Då blir vi teoretiskt inte heller beroende av motorn för att ta upp ankaret och köra den STORA brandpumpen om det skulle behövas. Kanske orkar jag dra kablarna m.m. för detta, om jag skulle känna mig uttråkad någon dag.

Men ännu har jag långt kvar till att bli uttråkad. Byggde ju ett partybord på akterdäck förra veckan och det har vi nu invigt multipla gånger med bravur. Det har varit en väldig social aktivitet här på Curacao. Inte så säkert det blir lika mycket kalasande på Jamaica och Kuba till en börja med i alla fall, eftersom vi kommer väldigt tidigt på året. Orkansäsongen är ju egentligen inte över förrän första december.

Karin och Lovisa har lekt med de två flickorna på Bayamee (Australien) och de tre flickorna på Daphne som alla är väldigt glada i romersk och grekisk mytologi samt Harry Potter, spellar och magi, så det har blivit många spellböcker skrivna, olika utklädnader, teaterpjäser m.m.  m.m. Det har varit kul att se hur skoj de haft. Jade från Daphne och Lena från Marlin har sovit över här medan Lovisa har varit och sovit över hos Daphne-flickorna. När vi träffas igen på västsidan av Panama har vi planerat att börja med latinlektioner för barnen eftersom det finns ett uppdämt behov för spellar och magi och sånt kräver så klart Latin! Allt från romartiden har blivit mycket populärt. Dessutom har Paul, Daphne-pappan, studerat detta gamla språk, och förhoppningsvis kommer han ihåg en del. Det ska bli skoj, har skaffat böckerna och börjat titta på det själv lite grann.

Barnen leker just nu med den nya iPaden som Tina köpte med sig från Sverige. Lovisa och Karin har spelat sig igenom en liten engelskakurs med den, men nu är det ett veterinärspel som gäller, verkar det som. Vi har också installerat Rosettastenen på laptopen och där tränar Lovisa spanska och Karin engelska. Det är hög tid att plugga spanska här. Hittills har många lekkompisar pratat engelska, men från och med Kuba blir det spanska, ända till påska. Sen blir det franska i Franska polynesien, suck. Sånt är livet. Som seglande barnfamilj kommer man inte ifrån skolarbetet.

Gustaf 00.14GMT 9 November 2013, pos: 12-17.0’N 69-15.3’W