23 jan 2013 2013-01-23 04:21 2013-01-23 04:21

Barnkalas på Litorina.

Cassandra fyllde sju år idag och bjöd in alla båtbarn på Bequia hon kände. Det blev tolv stycken, ett mycket lyckat kalas vad det sades. Vi vuxna fick komma på eftersläppet på stranden och jag tog med två dykutrustningar för att roa kalasbarnen. Jag lade flaskorna med regulatorer på 1.5-2 meters djup och sedan lärde jag och Patrik alla barnen att dyka.

När barnen kunde andas i regulatorn simmade jag runt och höll i flaskorna med ena handen och hade den andra handen på ryggen på barnen på en meters djup för att de inte skulle flyta upp, samt lite koll på att de inte skulle ploppa upp för okontrollerat. Mycket lyckat! Alla barnen vill snarast dyka igen. När alla barn fått sitt lystmäte var det de vuxnas tur och alla hugade fick ta sig en svängom. En mycket enkel dykutrustning, bara flaska med hängslen och regulator. Ingen dräkt, viktbälte och väst. Funkar utmärkt med små dubbelflaskor. Tack Anders för den ena och Victory för den andra.

Lovisa och Erika i Salsa har umgåtts mycket senaste veckan och Lovisa sov över på Salsa förra natten och Erika hos oss natten till idag. Sånt är spännande! Lovisa och Erika har många hemligher och de tisslar och tasslar.

Salsa börjar göra sig redo för att segla västerut mot Panama och Stilla havet och stannar nog bara här någon dag ytterligare. Jag har försökt vara behjälplig med att sätta fart på deras kortvågsradio (SSB), en Icom 801, en marinbandare. Det är ju lite annorlunda med plastbåtar som saknar stålbåtars goda jordplan, så det krävs lite mer av eftertanke. Och så hjälpte jag Staffan byta ett par batterier igår. De har 24-voltssystem. Två celler i ett av de fyra 150Ah batterierna var kass, så de valde då att byta ett jämnt par batterier. Det blev 2 x 1500 kr. Synd man inte kan byta bara de två dåliga cellerna…

Vi har 12-voltssystem med 10 st 6V Trojan-batterier på 395 Ah. Dör en cell för oss får vi ett omaka batteri över som vi måste pyssla om för att det inte ska dö tills vi får tag på ett nytt matchande 6V batteri så det blir ett par igen. Det har sina sidor att ha seriekopplade batterier när ett dör.

I dag satte jag igång att riva ut de två läckande fönstren och såga bort träet runtom i barnens rum. Rosten ska bilas bort, det ska epoxymålas och nya fönster sättas in, varav åtminstone det ena får bli öppningsbart. Nu är fönstren gjorda i akrylglas (plexiglas) och de nya blir i polykarbonat (lexan, makrolon etc), vilket inte spricker så lätt och är starkare.

Dessvärre är detta nog bara en början på fönsterprojektet, troligen rostar det mer eller mindre mellan plexiglas och stål på alla fönster så här efter 25 år, även om vi bara har sett läckage på ett fåtal. Vi ser fram emot att få så många fönster som möjligt öppningsbara. Däcksluckor måste stängas varje gång det regnar, vilket händer nån minut ett par gånger per dag, medan sidofönstren ofta slipper stängas. Och det är definitivt för varmt för att inte ha ett luftflöde genom båten.

/Gustaf, 3.20z 23/1 2013 Bequia