13 dec 2012 2012-12-13 06:32 2012-12-13 06:32

Tropical wave

Största koncentration! Vänta in ögonblicket, och så hälla snabbt och precist. Inte en droppe utanför! Mycket nöjd med mig själv stod jag där länge och njöt av kaffet, medan jag klamrade mig fast i köksinredningen.

Min nattvakt har just börjat, tog över efter Andy som var helt utpumpad av sjögången och växlingarna i vind. Han hade 15 m/s för en stund sedan och sedan nästan ingenting. Hela tiden vräker det tropiska regnet ner, det är kolmörkt. Inte bara kolmörkt utanför, utan även nere i båten, för det magnifika åskvädret fick mig att koppla ur och stänga av det mesta. Inga lysande instrument förutom autopilotens svaga glöd och lanternan i masttoppen.

Blixtarna har avtagit nu, så jag sätter på instrumenten. Bara 5m/s men jättekrabb sjö, som slänger oss hit och dit, så det behövs en lugn själ för att trivas. Sen jag tog över har jag gjort en halvtimmes trimning på däck och sedan en god stunds trimning under däck för att tysta allt slammer och brak.

Jag har sänkt spirbommen så jag kan släppa ut och skota in full genua ovanför bommen för att stabilisera gången och få lite fart, så att inte sjöarna hinner upp oss lika illa. Det gäller att ha alla linor rejält spända så de inte slänger av och an och nöts av under natten. Vill inte ha något som ramlar ner huller om buller. Igår natt när vinden ökat så vi måste ta ner storseglet visade det sig att dirken hade skruvat ur sig, resulterande i att storbommen landade på mantåget i lä. Jag såg vad som var på färde så jag säkrade upp den med preventorgajen, annars kunde den slagit sönder däckshuset.

Har aldrig sett så mycket flygfisk som det sista dygnet, runt 20 på däck på 24 timmar! Jag fick en i bakhuvet när sag satt däruppe med Lovisa i morse och läste Harry Potter med henne. Och när jag klev upp på däck alldeles nyss fångades en av mantågsnätet, annars hade jag fått den rakt i synen. Det är lite mer fågel nu än tidigare. Vi har haft sammetspetrell och gulnäbbad lira, men annars är det huvudsakligen oceanlöpare man ser. Väldigt trevliga fåglar de små krabaterna! Har inte fiskat idag, tacklen måste repareras och så är det väl regnet som får en att tappa sugen lite.

Andy har haft lite svårt att hålla sig vaken på sina nattvakter på sistone och hans mage är kinkig ända sedan vi lämnade Las Palmas. Det verkar inte vara vanlig sjösjuka, men han har inte varit så stor i maten vid måltiderna. Istället blir det mest marmeladmackor, mjölkchoklad och annan barnmat, kex och sånt. Har som vanligt principen att inte göra samma rätt två gånger på en översegling, och mina fattiga riddare i morse till barnen skrämde slag på Andy. Han tog en nutellamacka, men det tog nästan två timmar innan han hade fått den i sig.

Vi har ännu nästan två påsar kanelbullar kvar, så lussebull-produktionen får vänta. Ska se vad det kan bli under dagen, men väderprognosen är väl inte så fördelaktig för pepparkaksbak och sånt som kräver mer än en sak framme åt gången. Om ett par dar får vi stiltje ser det ut som nu, så då får vi väl ta igen de förlorade kaloribomberna.

Barnen är väldigt tappra må jag säga. Karin tar på sig regnställ och sydväst och klättrar upp med alla sina ritböcker i sittbrunn och sätter sig längst in under vindrutan där det är hyfsat torrt och ritar i timmar. Lovisa läser den ena boken efter den andra och kämpar på bra med engelskan. Vi har passat på att träna engelska med henne nu när vi har Andy här, även om vi försöker få Lovisa att skriva en sida dagbok nästan varje dag.

När det ösregnar akterifrån, som det gör nu, är det svårt att hålla vattnet ute. Ibland hänger vi bomkapellet över nergångsluckan. Ett tag regnade det så mycket att vattnet sköljde i vågor från ena sidan däck till den andra. Fram och tillbaka, spygatterna hann inte få undan vattnet. Då sätts luckornas tätning på prov, och så kom ytterligare några punkter till på att-göra-listan.

Gustaf 3.00z 14-39’N 42-06’W