21 dec 2013 2013-12-21 02:31 2013-12-21 02:31

Cayo Largo

Nu är det så också vår tur att dra upp ankaret och bege oss iväg från det kubanska “fastlandet” och Cienfuegos, för att segla till Cayo Largo, cirka 80 sjömil i sydvästlig riktning. Torsdag morgon gav jag mig iväg in till centrum med dragkärra, ryggsäck och bärkasse för att bunkra frukt och grönsaker för de kommande veckorna. Marknaden, liksom många andra affärer i stan har ingen skylt på gatan, den är inte helt lätt att hitta till. Avsaknaden av stora och många affärsrelaterade skyltar på Kuba är en av de detaljer som gör att det känns som om man är på en annan planet här. På marknaden tror jag det är bönderna själva som står och säljer. De har små handskrivna kartongskyltar, där priset anges i peso nationale per halvkilo, vilket underlättar handlandet. De varor vi uppskattar mest här är tomaterna och ananasen. Jag köpte många kilo gröna tomater, som jag rullat i tidningspapper och packat i en plastlåda, så de skall hålla länge. Det är förstås helt omöjligt att knö in alla sina grönsaker i kylen! Ner i väskorna hamnade små, fula men delikata bananer som är min favorit, större gröna ätbananer (misstänker de går åt till banankaka och milkshake), gröna apelsiner, och papaya. Vanlig potatis är svårt att få tag på, vi experimenterar med olika rötter som smakar rätt likt. Pumpa, paprika, lök, gröna bönor, och så sex baguetter fick följa med. Den stackars cykelgrabben fick ett tungt lass att cykla hem till oss. Men vi hade trevligt och han tyckte det var lika kul att få höra om Sverige som jag om Kuba. I dag pratade vi om mjölk. Hittills har vi inte sett röken av mejeriprodukter som färsk mjölk och yoghurt. Ibland har människor på gatan tiggt om pengar till mjölk till sina barn. Han förklarade att mjölk är relativt dyrt här. Deras familj köpte direkt från en bonde, för ca 8 kr/litern  tror jag det var. Han sa att ute på landet får man det 10 ggr billigare. Jag gav cykeltaxi-grabben 4 CUK för hemtransporten, vilket motsvarar 30 kr. Som jämförelse kan man notera, att hans fru som är sjuksköterska tjänar motsvarande 20 CUK i månaden. De statliga lönerna är inte stora här.

Gustaf ägnade torsdagen åt att hetsshoppa mat som han älskar, som ost, lokal chorizokorv, och rom, ett livsmedel enligt Gustaf. Ägg kom han hem med i plastpåsar, 110 ägg blev det till slut, vad vi nu skall med alla dessa ägg till. Äggtoddy på rom?! Gustaf klarerade ut från Cienfuegos och betalade marinan för ankringen, 12 US-dollar per natt. Det visade sig att den omfattande militära skjutövningen utanför Cienfuegos tvingade oss att segla iväg redan samma kväll, suck, så det blev till att uppfinna stuv för 50 ägg utan kartong. Julgranen surrade vi med pynt och allt mot maststöttan. Vid skymningen kom en inspektör ombord, kanske för att se till så att vi inte smugglade ut några kubaner…

Det blev en inte särdeles angenäm nattsegling, rulligt och skumpigt i 10-13 m/s undanvind. Vi hade kraftig beväxtning på skrovet och propellern efter en månad i Cienfuegos, så fort gick det inte heller. Gustaf var snäll och tog vakt hela natten. Strax före lunch ankrade vi utanför kanalerna som ledde in till Cayo Largo marina. Ankarområdet var i ett område på 2-5 meters djup och dåligt uppmätt, så vi gick förstås på grund i en sandbank, snurrade runt och lyckades köra ut igen. När vi sedan släppte ut ankaret kändes det som om vi krockade med ett korallhuvud. Men vi ligger nog ok nu, med någon meter vatten under kölen. Siktdjupet var noll men borde varit jättebra här, men när det blåser 13 m/s grumlas kanske vattnet upp. Efter samråd med marinan på kanal 16 på VHF-en åkte vi in med våra båtpapper för att checka in officiellt på Cayo Largo. Så vi slapp ta in båten till kaj. Här är fint – smala kanaler med fågel, massor av sandstränder. Vi är inte ensamma, här finns ett tjugotal hyr-katamaraner. Australiska Tahani-Li med Carol och Phil gjorde oss sällskap hit, de gav oss en barracuda de fångat på vägen. Fast filéerna åkte in i frysen, vi vågade inte äta fisken utan att kolla ciguatera-läget med de lokala fiskarna.

Klockan är nu 20.30 här, vi rullar långsamt från sida till sida, men vinden har mojnat. Gustaf snarkar på soffan, barnen fixar med julklappar. Det blir en tidig kväll, i morgon blir det lördagsskola och sedan skall vi utforska landet!

Tina, 01.27z, 21 december 2013, Cayo Largo, Kuba