22 nov 2013 2013-11-22 17:45 2013-11-22 17:45

En morgonpigg Caminante

Tina var tidigt igång i morse och tyckte det var läge att segla vidare. -Ett jäkla ettöresankarställe det där. Läkust med rev bakom, nånstans tänkte vi fel eller så skyller vi på att det blev för mörkt i går kväll eller så var vi kanske alltför sugna på hummer.

Det var fortfarande mycket sjögång på morgonen, i alla fall för att vara ett ankarställe. Ankaret hade grävt ner sig helt, så det var lera t.o.m på toppen av bygeln som sticker upp. Frisk vind och ryckiga vågor drar nog en hel del i kättingen ibland. Man såg i går kväll i mörkret hur kättingen skapade ett långt lysande mareldsspår under vattnet när den pumpade upp och ner i sjögången. Såg lite rymdartat ut…

Så i morse åkte mesanen upp och sedan genuan. Vi fick segla en stor båge runt några rev, så det blev kanske 15 sjömils segling idag. Inte så långt, men här där vi ankrat nu ligger vi mycket bättre. Bakom en mangroveö med några sandstränder. Runt om oss ser vi korallrev och vi har bara en halvmeter vatten under kölen. Siktdjupet är allmänt dåligt i dessa vatten, så det är nätt och jämt man ser botten här på tre meters djup. Därför är det lite vanskligt med eye-ball navigering, speciellt som det finns små luriga moln på himlen som ger upphov till svarta små fläckar på havsytan, som får en att bli nervös när man står där på utkik. Vi ankrade 0.19 sjömil från land enligt Navionicskorten, vilket radarn är helt överens med. Andra sidan ön som vi seglade förbi var 0.4 sjömil felplacerad när man jämförde korten med radarn. Det gäller att hålla ögonen öppna. C-map, Jeppson och Navionics visar alla ganska olika här, men generellt stämmer Navionics bäst, dem vi har på Ipaden.

Nu är det skola, sen blir det expedition iland.

Gustaf 16.43 GMT 22 nov 2013 pos 20-49.87’N 78-38.96’W