4 jan 2014 2014-01-04 14:06 2014-01-04 14:06

Och mera bidevind…

Det dönar, brakar och skvätter. Dag efter dag. Vi har nu varit hårdskotade och gått nästan så högt vi kan i fem dygn. Nästan varje timme behövs en liten justering av seglen, ta in lite eller släppa ut en smula. Just nu har vi genuan helt inrullad, ett rev i storen, lillefocken och dubbelrevad mesan. Vinden pendlar mellan 19 och 25 knop, säkert lite mer i byarna, för det syns inte på vår vindmätare eftersom vi ställt in största dämpningstiden.

Såå, frågar man sig. Tittar man på väderkartan borde det ju vara halvvind! Men orsaken är att sedan vi passerade Caymanöarna i början på resan har vi haft två knops ström och ibland mer, som i början satte oss mot nordväst och senare mer mot väst. Så det är som att ta sig på skrå över en å. Allt det där vattnet ska så småningom pressas upp väster om Kuba och är själva starten på Golfströmmen.

Men för oss är det lite motigt att segla nästan sju knop med ett långt skumstreck bakom. Polstjärnan står 35 grader från aktern på babord låring, men ändå blir kursen nästan rakt söderut och farten inte särskilt imponerande.

Men nu är det bara ett dygn kvar och det är inte omöjligt att strömmen minskar eller t.o.m. vänder när vi närmar oss Panama. Hoppas på det…

Vi har lyssnat mycket på ljudböcker, bl.a. “Hundraåringen som klev ut genom fönstret”, en fantastiskt rolig historia. Men det gäller att sno åt sig lite sömn när man kommer åt, så det går inte an att sitta uppe hela dan i sittbrunn.

Det har yppats en del matfantasier de senaste dagarna, mest från Karin och Tina som har haft lite sämre aptit än vanligt. Ja, det ska bli skönt att ta igen det borttappade nyårskalaset när vi kastat ankar.

Gustaf 13.00Z 4/1 2014 pos 11-35.1’N 79-19.3’W