23 nov 2013 2013-11-23 03:42 2013-11-23 03:42

Fredagsmys

Tina har haft bildvisning från sin Sverigetur. Lite hummermacka och lite bookmakermackor blev bra kvällsmat.

Vi såg inga krokodiler på vår tur, men på sandstranden fanns spår av en ödla med 40 cm mellan benen. Stor leguan eller bebiskrokodil? Vi körde gummibåt en timme eller två i labyrinten av mangrove, döda träd och kanaler med öppet vatten. En myriad av alla sorters fiskar fanns att se, också några chokladbruna stingrockor. När det slutat blåsa var vattnet riktigt klart och det var som att köra runt i ett akvarium.

Mycket fågel, olika hägerarter och massor av skarvar och vadare. En fiskgjuse och många fregattfåglar och lite stora tärnor (kungstärna?) samt saxnäbbar(?). Skoj! Vi kastade frisbee ett tag på vår öde ö och barnen byggde lite sandkonstruktioner. På vägen tillbaka ut i gummibåten trampade Tina ner med skon i ett lerhål och vi fick leta en god stund innan skon kunde dras upp ur geggan. Lovisa och Tina simmade de sista hundra meterna tillbaka till båten, men när jag och Karin skulle köra i förväg och skojade om krokodilen bakom Tina så ville hon att jag skulle hålla gummibåten i närheten..

Havsbottnen är täckt av kort sjögräs överallt, typ zoostera marina (ålgräs), fast lite kortare. Idealisk yngelplats. Fascinerande att se hur mangroveträden kan växa: På ett ställe, ca 100 meter från land eller närmsta träd växte två buskar rakt upp ur havet på en meters djup. Hur kan de slå rot under havet? De ser ut som sälgar ungefär. De blir runt 6 meter höga och stammarna bli oftast inte mer än 20 cm tjocka. Överallt sprider de ut luftrötter så varje träd är förankrat med många tiotals pinnar som går ner i havsbotten. De döda träden eller dungarna med träd man ser ibland och som ger en spöklik träsk-känsla skulle jag gissa är ett minne från forna orkaner. Man kunde trott de var bäveroffer om det funnes bävrar här för de bildar ibland en dödens sjö på 100-200 meter. Annars kanske det kunde vara natthärbärge för skarvarna??

Verkligen öde här. Har inte sett ett spår av någon människa eller båt på över ett dygn. Vi är nog ute ur fiskebåtarnas rutt. Man undrar om vi bevakas av någon kubansk radarstation? Har inte sett ett enda flygplan sedan vi kom. Fortfarande inte ett ljus runt horisonten.

Karin fortfarande förkyld. Märkligt, finns ju ingen som kan ha smittat henne… Blir nog bättre i morgon.

Gustaf 02.13Z 23 nov 2013 20-49.87’N 78-38.96’W