29 aug 2016 2016-08-29 16:14 2016-08-29 16:14

Baie de Antongil

Vi ankrade i en ny vik i förrgår, bakom Pointe Ampomalobe. Här ligger ett litet temporärt fiskeläger i kanten av ett stort urskogsreservat. Man säger att valar leker i viken här varje dag, men igår missade vi dem. Barnen i lägret har ingen skola här, de får försöka ta igen sina missade studier i december, när familjerna återvänder till byn.

Vi blev uppmärksammade på en sjuårig flicka som verkade må dåligt. Hon hade var i och runt örat och på halsen. Man bad oss om medicin för henne. Först fick vi uppfattningen att hon hade en öroninflammation, men det är svårt att kommunicera när vi inte kan tala malagasy, och de mycket lite franska och engelska. Men flickan hade inte feber. Väl tillbaks på båten läste vi på. Mycket talade för att det var impetigo, en mycket smittsam bakteriell hudinfektion, som är ganska vanligt spridd. Kanske har hon både öroninflammation och impetigo? Hon fick en barnkur amoxicillin med tillägg av clavulanic acid, som enligt våra böcker kan verka mot båda dessa åkommor,. Dessutom fick hon gosedjur. Vi tog med tvål, vatten, tyglappar och en antibiotikakräm för att pyssla om alla såren på henne, samt gav order om att man också skulle sköta om de andra barnens blemmor. De såg emellertid inte ut att vara lika elakartade. Idag såg flickan betydligt piggare ut och kunde leka med de andra barnen.

En av fiskarna, Adonis, mår dåligt av tandvärk, så han ska ta sig de 30 sjömilen till ett samhälle och dra ut tanden, men först måste han fiska ytterligare fem dagar här. Barnen är för små för att arbeta i fisket, så de har mycket fritid och springer och leker på stranden. Man har tjuvhuggit lite urskog till träkol för matlagningen, men nästan all skog på de bergiga åsarna och ända ner mot havet ser ut som urskog. Vi fick en guidad tur i skogen av Adonis som tack för de olika medicinburkarna. Adonis har haft en enmånads engelska-kvällskurs i Maroantsetra och en annan kille här kan lite franska.

Vattnet är kristallklart, eftersom vi är långt från de stora floderna nu, och havet brusar mäktigt bland klipporna bredvid oss. Ett högtryck söderut ger friska sydostliga vindar en vecka framöver, så vi dröjer oss kvar i det här området till vinden lägger sig lite. Ser fram mot att se lite vilda lemurer, det ska finnas 12 olika arter i reservatet här, samt många fina fåglar. Vi tog en lång gummibåtstur längs kusten i morse och hittade flera fina stränder och skyddade vikar, där vi skulle kunna lägga Caminante. På alla ställen man kan landa båtar ligger några spridda palmhyddor och man ser barn leka. Alla dessa ställen är nog temporära bostäder för fiskefamiljerna. Fast just nu är vågorna för stora för de ska våga sig ut i sina kanoter med de stora näten och långrevarna. Inte konstigt att de frågade oss om vi hade någon väderprognos.

Gustaf 29/8 2016, 15 52.13S 50 01.08E