15 apr 2016 2016-04-15 14:51 2016-04-15 14:51

Årets första segelbåt på Christmas Island.

Vi ligger inklarerade vid en gul boj och känner oss nöjda med att vara i australiska vatten. Höga klippor med regnskog runtomkring, massor av havsfåglar. Klart vatten och koraller. I kväll hör man sång från moskén (det finns en stor andel muslimer här), blandat med barnskratt från badande ungar på piren.
Inklarering gjordes i våldsamt regnväder. Myndigheterna flinade åt våra indonesiska utklareringspapper, dokumenten därifrån tycks komma i många olika varianter. Vår uppsättning är väl så som den ser ut, när ingen lokal agent har varit inblandad. Jag kan fortfarande inte helt fatta att vi sluppit att betala 3000 kr för vår utklarering, som Medana Bay Marina ursprungligen begärde.

Här på Christmas Island tycks råda nån sorts behaglig “sunt förnuft”-stämning. Och ingen avgift alls! (för vår båt skulle det kosta runt 3000 kr att klarera in i “det riktiga” Australien!). Inte heller beslagtog de någon form av matvaror. Vi gick iland sen och köpte leverpastej, ost och salami. Inte billigt, men det behövdes. Tyvärr var baconet slut på ön…

Ett “Australian warship” (som de kallade sig) lyste med strålkastare på Gustaf i natt och han fick koppla in VHF-radion och prata med dem. Han hade till att börja med glömt bort att han kopplat ur den p.g.a. risk för åsknedslag, så det tog ett tag. I dag mötte vi folk som varit med, de tycker det är kul att prata med oss. Måste ha sett rätt rörigt ut på vårt däck på natten, med nedtagna segel, bommar och med linor kors och tvärs. Vi skämdes lite över att orsaka kalabalik, man undrar hur många timmar de fått vara ute, innan de bestämt sig för att vi inte var flyktingar eller smugglare. De berättade att de såg oss på radarn 25 sjömil bort, och även på AIS-en. Vi höll en sicksack-kurs, det var rätt ruggigt väder, så de var oroliga att allt inte var som det skulle ombord. Det obligatoriska mejlet till tullen, som vi skickat för fem dagar sedan, hade kommit bort (jag fick lämna en utskrift i dag som bevis på att vi faktiskt skickat det). Eftersom krigsfartyget sade på VHF-radion att de visste att vi kom från Lombok, måste de uppenbarligen ha letat upp vår hemsida och hittat vår positionsrapport där. Ja ja, vi satte dem onekligen i arbete, här bränner vi australiska skattepengar.

Men nu är det dags att korka upp vinflaskan och stycka salamin och fira att i natt kan vi sova ostört.

Tina, 15 april 2016, Flying Fish Cove, Christmas Island