19 apr 2016 2016-04-19 16:39 2016-04-19 16:39

Barnens ö.

Christmas Island är verkligen en fantastisk lekplats för seglande barn. Lovisa och Karin hann vara iland fem minuter på stranden, och fick genast kompisar. Jag började prata med föräldrarna, och deras väluppfostrade barn tog med Lovisa och Karin ut på piren, som är ett toppenställe att hoppa från. Oj vad många tjejer i rätt ålder det fanns här, och jisses vad roligt de har det. Nu är det skollov, så våra ungar kan vara med på lovaktiviteterna. Idag bakade de donuts, imorgon gör de ‘jelly’. Lovisa har käkat sin första ‘vegemite’ macka. Sådär, tyckte hon!
Vi får en hel del roliga besök på båten. Eftermiddagar blir det inte mycket gjort, det är en strid ström av barn som hoppar från relingen, eller skall matas med popcorn eller pannkakor. Öns enda grabb med ADHD älskar Caminante. Han hade en hel rad med bokstavkombinationer som han rabblade upp själv. Jag visste redan om hans problem, eftersom jag lärt känna hans stödfröken i skolan. Inget är hemligt eller privat här… Frånskilda pappan Martin kommer förbi med barn, grillkött och kalla öl. Jag undrade om hans exfru som fanns i Perth, hade deporterat honom till denna ö, ungefär som Napoleon satt på Saint Helena.

Vi är fortfarande enda segelbåten här. Vi är omgivna av kustbevakningsbåtar. De ligger oftast ute på redden och spanar, men tycks ha lite att göra. Ibland kommer personal in med snabba gummibåtar och byter besättning, eller bara snorklar eller dyker.
Christmas Island är ju känt för sitt ‘detention centre’, där många båtflyktingar hamnade för några år sedan. Numera fungerar ‘detention centre’ mest som fängelse. En del fångar är människor utan giltiga visa, som har begått brott i Australien. Avias mamma Shannon sa att endast en gång hade en fånge rymt. Men vart skulle en förrymd fånge förresten ta vägen här? Förövrigt anser samtliga människor jag talat med här att Christmas Island är den tryggaste platsen i världen. Ingen låser sina hus eller bilar, och barnen kan röra sig fritt.

Det enda sorgliga här, just nu, är att Christmas Island har drabbats av korallblekning, faktiskt bara för några veckor sedan. Det är som att snorkla i ett spöklandskap, så många vita, döda koraller. Kanske hänger detta ihop med de ökande havsvattentemperaturerna och att det är ett el nino år?

Tina, 20 april 2016, Christmas Island, Australien