22 jun 2014 2014-06-22 10:53 2014-06-22 10:53

Midsommarkalas på atollen

Igår var den stora midsommardansen, idag den stora dagen efter…

Vi började tidigt med att finstäda på stranden, sätta upp soltält och bygga midsommarstång. Litorina och Liv var mycket drivande i dessa projekt, men vi och Fridenborg gjorde också vårt bästa. Stranden var utvald sedan flera dagar, i sydosthörnet av atollen, där det ligger ett pärlband med supervackra obebodda palmöar med vita sandstränder strödda med exotiska snäckskal. (Kunde kanske få jobb på en resebyrå..)

Sedan var det dags för den stora Matlagningen. Alla vuxna for tillbaka till sina båtar och arbetade intensivt i byssan i två timmar. Men vad vi kunde laga till från vad som fanns i gömmorna i kölsvinen! Vi fick ihop en imponerande samling tallrikar och fat innehållande alla läckerheter man kan önska en Midsommarafton på en obebodd atoll. Tunnbrödsrullar med rökt lax, med gubbröra och med en pikant humusröra, ägghalvor med fyllning i långa rader. Rostade kokossnacks. Sillbord med flera sorters sill och gräddfil. En helt fantastisk Jansons frestelse. Stora fat med köttbullar och pastasallad. Och till efterrätt långpannor med rabarberpaj och isad och gräddig vaniljsås. En femlitersladdning med väl kyld rompunsch och så en immig och präktig flaska porsbrännvin. Allt hemmalagat och sparat, en del i åratal, annat från senaste provianteringen i Panama i slutet februari/början av mars. Tänk vad man kan få ägg, potatis och alla andra ingredienser att hålla sig, bara viljan finns!

Vi dansade många varv runt midsommarstången klädda i flätade palmblad och vi läskade oss med nyöppnade kokosnötter. Hedningasagor berättades och många visor sjöngs och så småningom tändes midsommarbrasan och alla barnens ögon glänste i dess sken.

Vi hade bjudit in ett ungt amerikanskt par från den lilla båten Perigrin. Lite blyga i början var de för dessa våra vikingaseder, men till slut förstod de varför de var inbjudna när vi började berätta om blot till asarna och när de tittade upp på det blomsterklädda offerkorset, stabilt tillyxat och med de två ringarna redo. Men de förstod att vi skojade och så dansade vi ännu några “små grodorna” i eldflammornas sken.

Lite trötta idag har vi snorklat och tittat på haj, många vackra koraller och färggranna fiskar. Det är fortfarande en smula ovant, efter att ha varit i Västindien så länge, med det fantastiska siktdjup som är här. Även på 80 cm djup har man 40 meters sikt snett under vattnet och solkatterna som gnistrar på botten i regnbågens alla färger ger extra liv åt skådespelet.

Gustaf 8.50 GMT 22/6 2014 Tahanea 16-58.10’S 144-35.95’W