16 mar 2015 2015-03-16 10:27 2015-03-16 10:27

Åter lugnt

Ett annalkande oväder är den yttre faktor som enar och förenar oss seglare. Men det är också en faktor som genast kan sätta vänskapen på prov. Vi har nu blivit lite bekanta med ett par äldre herrar, italienare, som valde att ankra mellan oss och Nautilus, där det inte borde funnit plats för en båt till. Eftersom vi är båtvakter för Nautilus, blev vi lite bekymrade. Caminante är stabil och klarar sig nog om vi krockar, men Nautilus är en ömtålig Bennetau-båt, som nog kan sjunka, om man skulle knuffa till den lite för hårt.

När Tina lite försynt påpekade, att de låg mycket nära Nautilus, påstod de att de inte förstod. När vi kom förbi med jollen lite senare pratade vi spanska med dem och de visade sig då vara väldigt trevliga och menade, att de tog fullt ansvar för sin ankring, så vi fick helt enkelt lita på det. Vi lovade såklart hjälpa dem, om de behövde något. Under busvädret såg vi dem ofta komma upp i sin sittbrunn där deras ankarlarm blinkade, så det syntes lång väg. Kanske var de inte själva så nöjda med ankringen, här finns ju gott om plats i viken.

Själva hade vi en utmärkt trevlig busvädersdag. Det är alltid den senast ankomna båten som är ansvarig, så vi behövde inte oroa oss, och Caminante rörde sig knappt, eftersom viken är väl skyddad och blåsten inte heller blev så kraftig, som det hotats med. Men barometern gjorde ändå ett rejält dyk, som den fortfarande inte riktigt återhämtat sig från.

Vindsnurran snurrade på och tack vare den nya invertern frossade vi i ström. Tina sydde med symaskinen, jag lödde och satte upp flera nya lampor inne i båten och vi passade på att ladda alla batterier vi hittade. Även Lovisa fick en symaskinskurs och sydde ett förkläde och jag körde två tvättmaskiner. Tidigare har vi oftast laddat tvättmaskinen med varmvatten från spisen, om det inte funnits nog med värme i varmvattensberedaren att mata den med. Tidigare invertrar vi haft har har storknat om tvättmaskinen själv fick värma upp sitt vatten. Effekten blir då 2500 W en god stund. Men nu gick det som en dans och batterierna var åter fulladdade strax efter att sista maskinen var klar. Tack du goda bris! På kvällen, när vi var nöjda med allt vårt flit gjorde vi pizza och läste “de tre musketörerna”, vår nya högläsningsbok. Mycket trivsamt.

Gustaf, Opua, 10Z 16/3-2015