2 apr 2014 2014-04-02 07:43 2014-04-02 07:43

Tsunami!

All vessels have to leave the port at once!

Så basunerade capitanian ut och lokala myndigheterna spärrade av vägarna och höll redan på att flytta de bofasta upp i bergen. Tsunami kommer om tre timmar! Är detta allvar eller ett kul aprilskämt? Vi tuffade runt med dingen och pratade med en lokal passagerarbåt som redan höll på att lätta ankar fast det redan var kolmörkt, klockan var sju på kvällen och mörkret kommer ju snabbt här. -Jo, det var nog bäst att lätta ankar. På vägen tillbaka varnade vi några båtar som uppenbarligen inte haft radion på och därför inte såg så stressade ut. Nästan alla båtar lämnade hamnen med en gång. Moana Roa stack innan fru och barn hann komma ombord, så de blev förhoppningsvis omhändertagna av myndigheterna uppe i bergen. Spännande äventyr!

Lovisa blev väldigt nervös, hon har läst om Tsunamivågor i Kamratposten och kände sig obehaglig till mods bara vid tanken på att hjälplöst spolas runt bland vrakspillror, sand och vatten.

Vi var ute ur hamnen på en kvart och snart var vi ute på djupt vatten. 200-meterskurvan går 8 sjömil ut och strax därefter är det 1500 meter djupt. Där stängde vi av motorn och seglar nu sakta vidare söder ut. Från andra båtar har vi nu hört att jordskalvet var i Chile och att varningen först gått ut till hela Stilla havet, men sedan reducerats till bara Chile och Peru. Det utsatta domedagsklockslaget 22.00 lokal tid har nu passerats med en halv timme och frid råder.

Jag får säga att jag i någon mån delat Lovisas oro. Men kanske inte för egen del här ute i tryggheten på djupt vatten, utan vid tanken på alla vackra pingviner, sjölejon, sköldpaddor m.m. som hade dött om de träffats av en sån våg i strandkanten, för att inte tala om hus, bryggor etc. som skulle förstörts och orsakat miljöelände på denna vackra plats. Så, alltså, en suck av lättnad när det nu nog inte verkar bli någon ödeläggelse. Men capitanian sänder fortfarande ut varningar för en andra våg, så vem vet…

Gustaf 04.30 2/4-2014 01-09’S 91-01’W