18 oct 2012 2012-10-18 02:01 2012-10-18 02:01

Ett sug mot avgrunden.

Det är spännande att ha engelskalektion med Lovisa nu. Vi brukar läsa Harry Potter varje morgon en timma eller två. Tredje boken, och nu går det så bra att igår hann vi läsa ett helt kapitel för första gången. Känslan av tragglande börjar övergå i gemensam trivsel, även om det fortfarande periodvis är jättejobbigt för Lovisa att koncentrera sig på alla glosor, uttryck och grammatik. Då ligger Lovisa i soffan och har svårt att sitta och se ordentlig ut..

Har kört watermakern ett par gånger till nu sedan första provkörningen och byggt om lite för varje gång. Först hade jag inget system för att skölja den i sötvatten efteråt. Då blir det svavelväte och det rostfria korroderar nog så småningom.

Första försöket så kopplade jag sötvatten-tryckvatten till inloppet, men flödet räckte inte, så det blev vacuum i förfiltren. Stängde jag av högtryckspumpen blåste jag packningen i förpumpen, mottrycket på mottrycksventilen är 5-10bar som lägst och det klarade inte lågtryckssidan. Igår byggde jag om igen och tog en kort 19mm (inner) sugslang till en murarhink där den sög sötvatten när jag sköljde ut saltvattnet efter avslutad produktion, med ca 40L/min. Spannen fyllde jag på med andra hinkar nyproducerat sötvatten i en skrämmande rask takt. Membranen är väldigt känsliga för fritt klor sägs det, så man ska undvika att skölja med sötvatten från tanken om man ibland bunkrar färskvatten iland.

Senaste gångerna har jag kört utan frekvensomriktaren, direkt på trefasgeneratorn. För att få rätt varv (40Hz, vilket ger 16 gallon/min) på pumpen kör jag huvudmaskin på 1080 rpm. Detta koncept fungerar bra, men det ger motsvarande högre vridmomentuttag ur motorn vid detta lägre varvtal. Det är faktiskt precis vad som kan tas ur tre parallella remmar med 250mm remskiva på motorns axel i förändan på maskin. Drar jag upp mottrycket mot 58bar ryker remmarna, liksom när jag spolade däck med högtryckstvätten och körde 55 bar. Det var osigt med rem-rök i båten när jag kom ner igen.. Vill inte spänna för mycket, vet inte vad ramlagret säger om det i längden, så jag kladdade på lite rem-spray så det inte ska slira.

Högtryckspumpen tar 17-20A trefas 300V vid 40Hz. 3x18x300/roten ur tre blir 9350W och till det kommer förpumpen på ca 1kw på en av faserna. Det är ca 16 hästkrafter med hänsyn till lite förluster. Minskar jag mottrycket lite sjunker strömmen och verkningsgraden kommer sig, så ca 52-54 bars mottryck är nog optimalt i mitt fall. Vill jag spara diesel blir det nog mer energisnålt att sänka flödet och varvtalet, men då är jag orolig att motorn sotar?? Trivs en Perkins-6a vid säg 900 rpm och 10-15 hk uttag i längden? Det är nog som att snålköra med propellern i växel.

Mycket om detta watermakernavelskåderi. Såg nåt riktigt fräckt idag när jag snorklade! Ett avgrundssug. Slöpaddlade runt med snorkel och fenor och letade bläckfisk och såg ett spännande hål i botten på 6-7 meters djup. Vid närmare betraktande såg det ut som ett par nergrävda svarta plastsopsäckar. Nyfiken som man är drog jag loss lite plast och fann att dessa nog sugits dit av en riktigt stark ström som gick rakt ner, in i botten. Och där fastnade skräpet mot klapperstenen och sanden.

När jag stoppade in handen i hålet var det tydligt att den ville sugas in, och sand som föll ner i kratern virvlade blixtsnabbt ner i djupet. Nere i hålet var det svarta stenblock med glipor på ett par decimeter. Sandbotten runt omkring bar spår av liknande aktivitet med sporadiska djupa bassänger där sanden filtrerar så mycket vatten att motsvarande mörka mönster syntes på ytan. Fantasin löper iväg och man undrar var alla dessa kubikmeter havsvatten tar vägen i på denna vulkanö. Det måste ju komma ut någonstans, betydligt varmare pyser detta vatten ut, men var?? Och vilken kemisk sammansättning har det då? Saknar ICP:n på jobbet nu. Hade ju vart skoj att leta efter utloppet. Ba, Sr, Ca och Mg förhållandet ändras om jag minns rätt, samt såklart också redoxpotentialen, mangan, järn och inte minst temperaruren. Den senare behöver man inte vara Einstein för att leta efter ändringar i, men det finns ju tyvärr en massa tempskillnader i ytvattnet ändå hit och dit. Hmm, kanske ett par jonselektiva elektroder eller kanske mäta pe? Vore görcool att dyka efter black smokers hursom! Är nån på? Tänk om man hittar fauna som är black-smoker arter?! Gud va spännande!

/Gustaf 23.50z 17/10 -2012, Isla Gracioca