28 sep 2012 2012-09-28 23:05 2012-09-28 23:05

På öppet hav

Månen har tagit sig ur de svarta molnen som jagat fram på himlen och lyser nu med full prakt över däck och på de segel som ännu är uppe. Har tagit in ett rev i mesan före skymningen och storen tog vi ner igår. Det är främst den fulla genuan som driver oss fram med god fart. Vinden är runt 14m/s nordlig och vågorna är magnifika. Disken är avklarad. Men vad som framför allt gör sinnet lätt är att vi slutligen passerat ut ur Traffic Separation Zone. Det pärlband av fartyg som passerar runt Spanien och trängs ihop här utanför Lissabon. Var gång vi var på kollisionskurs och det var oklart vad som skulle ske ropade Tina upp på kanal 16 och allt löste sig strax till det bästa!

Ryktet säger att vinden ska öka 5 m/s till imorgon för att sedan minska undan för undan. Vi hade våra funderingar på att stanna i Cascais utanför Lissabon och hälsa på Salsa som ankrat där, men så sade den sista omgången väderkartor att vi isåfall skulle få stiltje eller motvind längre fram, om vi tappade en dag eller två. Så med bara 8 sjömil från ankarstället gippade vi åter ut från kusten för att fortsätta mot Kanarieöarna. Till min förvåning var barnen jätteglada åt beslutet medan Tina nog kunde tänkt sig en bensträckare.

Har tagit det lite lugnare med fisket idag. Lät inte revarna vara ute utan bevakning med tanke på de unga och alltför glupska havssulorna, så det blev från lunch till sju på kvällen. Två fina små fiskar är nu omhändertagna och ligger i frysen och vi avnjöt en bit av den ena till middag. Mycket god. I smaken mellan makrill och tonfisk. Undrar om detta är vad som kallas jack mackrell? Den sista gången jag halade in en fisk, en ovanligt stor en, dök en av de förbaskade havssuleungarna och tog den halvvägs framme vid båten, mitt framför näsan på mig. Fågeln fick loss den från kroken men det var en för stor munsbit för den chokladprickiga nybörjaren. De där fiskarna är på 2-3kg och sulan väger nog lite över ett kilo, så det fanns ingen chans att svälja den fisken hel. Men vi har väl alla varit unga och glupska.

/Gustaf 20.50z 28/9 2012, 37-52’N 10-02’W