21 sep 2012 2012-09-21 20:56 2012-09-21 20:56

Med ögonen på väderkartorna

Vi börjar bli nöjda med Galiciens stränder, vin, korvar och goda grönsaker och längtar efter nya äventyr. Men höstens väder här påminner lite om den Irländska sommaren. Vädret är inte så förutsägbart och vindarna inte så fördelaktiga. Det är inte som förr. Det är inte den trygga lunken av lågtryck mellan Newfoundland, Island och Norge samt ett stabilt Azoriskt högtryck som det borde bara.

Nej. I år föds ständigt nya tropiska lågtryck söder om Azorerna, där det borde vara högtryck och vindstilla. Där vandrar de sedan runt och knoppar av sig små lågtryck som kommer till Nordafrika, Portugal och Biscaya. Så har det varit i flera veckor nu, senast är det “TROPICAL STORM NADINE” med 28 m/s, 33m/s i byarna som ligger 100M söder om Azorerna och når Madeira den 25e Sept för att sedan styra mot Portugal. Risken att bli träffad med byxorna nere är väl inte så stor, men eftersom de är så oberäkneliga i sina banor är det svårt med planeringen och dåligt att chansa och göra långa offshorepassager.

Ännu har vi inte sett hårt väder annat än på kartorna, men saliga äro de som tro men icke se. En devis som i detta fall är ack så träffande.

Nu ligger vi ankrade i Bayona, det är vindstilla och lagom varmt och det ligger ett lätt dis över havet. Puttrade hit i morse och såg tusentals simkrabbor paddla runt i vattenmassorna samt oräknerliga mängder av stora plankton av alla slag. En del är som halsband av gelékulor andra är silverglänsande små partiklar, kanske 5mm, kanske är det ostronlarver? Det är lite skola kvar att göra, engelskan jag har med Lovisa. Vi har tagit sista dosen Dukoral, det pestsmakande koleravaccinet och hela familjen knorrade.

Vi ska handla lite tonfisk-krokar när affärerna öppnar efter siestan, fylla vatten och meka lite med båten. Det kommer sydvind i kväll som ska brassa i imorgon, och ännu är det några dagar kvar tills vi kan segla vidare. Just nu är det tre dagar till nästa vettiga segelvind, men den ska inte vara mer än några timmar. Återstår att se..

/Gustaf 14z 21sept. 2012, för ankar i Bayona