23 sep 2012 2012-09-23 07:39 2012-09-23 07:39

Fiskedrömmar och lammstek

Baiona är en excellent by att ankra i för den urbane långseglaren. Här finns flera billiga järnaffärer, massor av resturanter , pubar och kaffeer, konditorier och köttaffärer. Här finns en vacker gammal borg som omger ankarstället, en bra lekplats nära landningsstället för gummibåten, fina stränder och gratis internet. Och marinan surar inte om man går in och fyller vatten. Allt finns här, möjligen undantaget Äventyret, den där kittlande känslan av spänning när man ligger exponerat och osäkert. Här är istället platsen för att ladda inför nästa äventyr. I vårt fall seglingen mot Kanarieöarna nästan 1000 sjömil bort.

Just nu har vi en frontpassage. Regn och 16m/s när jag tittade ut för ett par minuter sen. Vi kom in med gummibåten från Litorina för en stund sedan. Där bjöd Monica och Patrik på lammstek med alla tillbehör och Karin och Lovisa lekte med Cassandra och Oliver. Mycket gott och gemytligt! Och vilken underbar båt Litorina är! De har byggt 6 år på henne! Många små och stora uppfinningar! De är på väg till Stilla havets alla atoller. De berättade om sin förra jordenruntsegling och stoppet på Chagos de gjorde den gången, då i slutet av 90-talet. Mycket inspirerande!

Olof, Kalle och jag var på grabb-shopping tidigare på dagen strax innan affärerna stängde för helgen. En fiskeaffär, en båttillbehörsaffär och en järnaffär. Lite gasolgrejor, vattenkopplingar, schackel, segelreparationsmateriel och RF-kontakter (radio). Men det blev mest fiskeprylar för kommande djuphavsfiske. Stora krokar av varierande dimensioner, främst dubbelkrokar, rejäla kullagrade lekanden, div vajertafsar mm mm. Allt sånt som är bra att ha men lite svårt att hitta i småsamhällen. Nu ska här fångas tonfisk mm i långa rader!

Jag har börjat byta ut propelleraxelgeneratorn. Har ju använt en permanentmagnetgenerator två månader och visst ger den fantastiskt med ström; 30A 12V vid 6-7 knop, men den har sina begränsningar. Huvudproblemet är att den väsnas. Magneterna är så starka så det sjunger i skrovet och det är inte så populärt att ha den på. En annan begränsning är att den är värmekänslig med sina neodyn-magneter som dör vid ca 100 grader (Curie-temp).e Eftersom den är deltakopplad som alla andra generatorer jag vet är det väldigt dumt om några magneter tappar magnetflöde jämfört med de resterande. Då blir det ju kraftiga inre strömmar mellan lindningarna som bara bromsar propellern och ger värme. Länge leve stjärnkoppling! För att skydda sig mot överhettning har jag varit noga med att koppla ur den vid motorgång. Ska nu prova med min stora AD244-generator på 200A 12V. Reservgeneratorn…

Propellern är 24×16″, remskivan på axeln är 32cm och den på generatorn 8 cm. Vid 6 knop och 60% verkningsgrad på propellern i vattnet blir det 1100rpm på generatorn. Om detta duger återstår att se. Det går ju alltid att svarva ner generatorns remskiva någor för att växla upp, men jag föreställer mig att det är ganska lagom. Hoppet är att det blir en tystare och robustare lösning, men troligen på bekostnad av effektivitet??

/Gustaf 23.20z 22/9-2012 Baiona