29 nov 2012 2012-11-29 00:35 2012-11-29 00:35

Resfeber och extra hand

I morse vaknade jag med en klump i magen, stirrig och utan matlust. Dags för avfärd! I morgon? Dags att starta nedräkningen – innan vi seglar mot Västindien, måste vi fixa det, det, det. Tänk om…den går sönder, vattnet blir dåligt, finns det vatten i dieseln?, var är sjökorten, finns det sprickor i riggbeslag? Just nu har Gustaf fått AIS-en att fungera, den nya enhet ICOM skickade fungerade inte, men efter hårda påtryckningar mailade de servicemanual och instruktioner. Sedan plockade han bort en diod. Också den nya radarn är på plats och fungerar.
Vi har tagit ombord en extra besättning, Andy McCann, 25 år, från Preston i England. Han har inte seglingsvana, men tycks redig och stark, glad och full av initiativ. Det känns bra att vara flera vuxna ombord. Det är väl möjligen lite ovisst att ta ombord nån man inte känner, men hittills verkar han vara en tillskott. Han har undervisat barn i engelska och spanska, och har ett fint sätt med Lovisa och Karin, trots språkbarriären.
Idag köpte Andy och jag frukt och grönsaker och släpade hem, gröna bananer har fått bada i saltvatten tre min för att döda baggar. Jag har tvättat gröna apelsiner och tomater och rullat in dem i tidningspapper, ett försök att förlänga hållbarheten. Ellinor på Salsa har fått lära sig på ett ARC-föredrag att man kan rulla in morötter i aluminiumfolie, provar nu med detta. Det finns ju ingen chans att få in frukt och grönt i en båtkyl. I kylen ligger chorizokorvar, frankurtkorvar, ostar, yogurt, allehanda pålägg, jäst och mycket annat. Mjölk och grädde köper vi i UHT-förpackningar som kan förvaras oöppnade i rumstemperatur.
Idag blev det ingen skola, barnen har lekt hos varandra. Lovisa och de större barnen har gjort julklappar i s/y Miss My där de även fick lunch, lill-Gustaf var hos oss på lunch och sedan kom Love från s/y Elin. Till sist kom Cassandra från s/y Litorina. När jag skulle ro in de yngre till stranden kom en squall med hårt regn. Vi sökte skydd i s/y Elin och Emma och jag drack en god kopp kaffe och ojade oss över alla förberedelser.
Efter siestan gick jag till stan och handlade mera mat, övervakade malandet och paketerandet av fyra kilo blandfärs i portionspåsar i charkuterian i mataffären. Färsen fryser de vänligen ner åt oss i natt. I morgon tidigt plockar jag upp den när de öppnar.
Andy lagade god lunch och middag. Lovisa och Karin lekte med lego och plastdjur ända till elva på kvällen, innan de stupade i säng. De känns härligt sorglösa. Nu blir det tre veckor utan kompisar, men desto mer mamma och pappa. Omväxling förnöjer.
/Tina 23.30z 25/11-2012 Las Palmas för ankare