30 oct 2012 2012-10-30 09:01 2012-10-30 09:01

För ankar i Las Palmas

Vi ankrade över natten i Gran Tarajal på Fuerteventura i en bukt öppen mot syd, alldeles öster om piren. Där låg två andra långseglare, men de hade redan släckt när vi kom. Inne i marinan låg Kauri fick vi veta efteråt, men det var lite sent för att vara sociala och vi skulle fortsätta tidigt nästa morgon. Tina och jag satt där i sittbrunnen och tittade på ljusen från byn och hade mysigt en stund innan vi törnade in.

Nästa morgon bar det tidigt iväg, dvs ungefär när solen gick upp. Innan dess fanns ingen vind så jag ägnade mig åt att spå väder med grib-filerna från saildocs.com. Prognosen fortsatte att stå sig, dvs börja med svag sydostlig vind som under dagen ökade, vred på syd och sydväst och vid midnatt skulle bli nästan rätt emot, från väst. Med detta som utgångspunkt höll vi högt mot vinden hela dagen, så vi gjorde en stor båge söderut, och våra 80 sjömil som var närmsta vägen till Las Palmas blev snarare 100 sjömil. Men vi gjorde god fart, sju knop stora delar och på slutet tom åtta knop. Fast första timmen fick vi gå för motor när vi stressades av att tyst och alltför bekvämt glida fram i 1.5 knop när vi visste att vi måste vara framma före midnatt. Dock inget uttryckligt hot om att båten skulle förvandlas till pumpa.

Det var lite spännande att gå in i Las Palmas hamn. Tina styrde och jag och Karin stod i fören och tittade på alla enorma fartyg som ankrade på redden på vägen in, och Tina fick kryssa av och an mellan skeppen. Men längst där inne nådde vi ankringen, där ett trettiotal långfärdsbåtar redan låg. Sedan de byggt den nya piren för att utvidga marinan är det trångt på ankarplatsen, och dagen därpå kom en 15meters stålbåt som draggade eller sträckte ut en alltför lång kätting och landade på oss, och det var lite tumultartat att bära av och flytta sig till en säkrare plats. Men nu ligger vi bra, så långt från marinan man kan komma, men eftersom marinan köpt “marken” under oss har de sedan något år tagit sig rätten att avgiftsbelägga även ankrade båtar. Modernt fredligt sjöröveri, men ack så inkomstbringande. Kassera in två tusen spänn och leverera ingenting. Men, vi får väl se hur väl de lyckas..

Vi kommer nu att ligga här två veckor och proviantera för kommande månader och få en hel del saker ombord iordning, listan är ännu lång på mekarprojekt. Men det är liv och rörelse här i hamnen och många människor att lära känna, ska bli trevligt! Igår lekte barnen på stranden efter skolan tillsammans med de andra svenska barnen. Det är en fin sandstrand 100 meter från oss man kan simma in till om man inte vill ta jollen.

/Gustaf 7.50z 30/10 -2012 Las Palmas