6 oct 2012 2012-10-06 02:31 2012-10-06 02:31

Vi återser vänner och bygger vindsnurra

Vi har legat några dagar på Graciosa nu och börjar få in en vardagslunk även här. Det börjar när det gryr, då kommer kaffet och en liten stund senare har jag engelska med Lovisa. Är på tredje Harry Potterboken nu. Den första tog slut och den andra har kommit bort. Efter nån timme är det morgondopp och sedan andra frukosten. Oftast blir det gröt och ägg. Tina brukar ta hand om Lovisa därefter, och i morse tog jag Karins skola. Hade skrivit en saga om en räv som hon fick läsa, sen blev det räkning och slutligen skrivning. Karin fick också ta sitt Ducural-vaccin mot kolera (vilket smakar pyton) med löfte om att få göra glass. Jag var lite besviken på våra ägg, de såg inte så friska ut. Receptet börjar ju med ägg-och-socker och så vispad grädde däri. Det sista flaket ägg var nog gammalt redan från start, för det var en hel del svart mögel i äggen och gulan vill inte komma ut om man inte skrapade ut den. Så var det på nästan alla, så jag nöjde mig med att ha bara ett ägg i glassen. Det får bli något annat av äggen tänkte jag. Tina gjorde tonfiskröra till lunch för att fylla några empanadas med och det blev hemskt mycket röra över, men jag fattade fel och åt upp äggblandningen rå…
Till äggens försvar får man väl erkänna att de legat i 30 grader i en månad sen vi köpte dem. Men vi är vana vid att de ska hålla i två månader. Tricket är att man måste vända äggen ibland så det inte möglar i bubblan. Där hade vi slarvat.

När skolan är slut städar vi lite och läser högt en timme. Sedan ror Tina iland med barnen, där de flesta långseglare umgås på eftermiddagen/kvällen. Snorklar bland fiskarna, klättrar i berg eller bara slöar på stranden och berättar skepparhistorier.
När jag hängde där igår hörde jag att grabbarnas snack mest handlade om ampere, vindgeneratorer, hembyggda sol-varmvattensberedare och vindroder. Och så en lång diskussion om delrin versus nylon för tillverkning av lager, trissor, bussningar, travare etc, och hur mycket glapp man lämpligen har för olika ändamål med dessa plasttyper. Och så: Där är ju Johan och Liselott i Corin som byggt hela sin båt själva inklusive hjärtstock, vindroder och allt, allt i glasfiberplast så där blir det mycket prat om lamineringsmetoder och vinylester kontra polyester…
Diskussioner som kanske kan tyckas väl allvarliga och initierade för att inte hamna i nördkategorin.

För min del fördrev jag eftermiddagen idag med att klättra i mesanmasten och dra kabel. Håller på att sätta upp en vindgenerator i mesantoppen. Det blir en hel del pill att få allt på plats. Det tar nog ett par dagar till så jag missar lite av nördsnacket. Frampå kvällen drog jag i ett halvt kilo bönor i tryckkokaren och tinade upp lite fisk och så småningom blev det crepes med en sötsur fisk-och-bönröra.

Tina hade under dagen träffat Therese och Roger i båten Kauri som kom över på middagen. De har varit på Kanarieöarna ett helt år nu till och från. De är nu redo att fortsätta mot Karibien, kanske med stopp i Gambia. Det osannolika är att Roger var med mig och seglade hem denna vår båt från Karlskrona i Blekinge till Göteborg dagen efter vi hade köpt den. Det blev dessa dygn till havs som verkade som en så stark drog, att han nu inte kan vara den förutan. Roger och Therese såg inte alls olyckliga över detta deras oceana beroende av hav, natur, möten med människor och allehanda äventyr. Tvärtom verkade det vara den balsam för själen som fått livet att flyta harmoniskt, även om de fått fara hem ibland och tjäna pengar.

Det var dock inte fullt så harmoniskt för dem igår. De hade städat i sittbrunnen och ett stort paket couscous blev utställt i väntan på att stuvfacket skulle torka. Då kom den stora och snabba Fiskebåten förbi, svallet välte couscousen ner i självlänsen där den svällde till ett cementlikt bruk, som nu murat igen inte bara dränaget från sittbrunnen men också köksavloppet etc. Det slutade med att de nästan sänkte sig själva i samband med den demontering som blev nödvändig. Så se upp, en varning för couscous!!

/Gustaf 00.10z 6 oktober 2012 isla Graciosa