3 sep 2012 2012-09-03 22:04 2012-09-03 22:04

Min väg till skolan

Det tog sin tid innan vinden blev stark nog att stänga av motorn. På norra sidan högtrycket hade vi bidevind, och då står seglen fint även i svag vind, men den vind som kom under natten var en slörvind som ökade från ingenting, nordostan. Men den fick komma upp i nästan tre m/s innan det gick att segla på, eftersom det samtidigt kom dyning från två riktningar. Slammer och brak, pang och tjong. Seglen slår och skräller, och för att inte vara tvungen att börja laga redan nu på våra nya segel fick det bli att köra en bit med motorn till.

Men sedan hundvakten har det gått att segla. Först långsamt såklart, men nu på kvällen gör vi sju knop. Ett par större lira har varit här, men också en ny art för resan, tärnmås! För oss är det inte så märkligt. Varje gång vi seglat här vid denna årstid har vi sett dessa båda arter ganska talrikt och inte långt från varandra. Men med tanke på att de kommer från antarktiska respektive arktiska vatten är de ju ett ganska unikt par.

Vi fick ett brev hemmifrån där man skämtsamt frågade om barnens väg till skolan och detta har nu Karin och Lovisa tagit fasta på. Eftersom det varit lite guppig och stötig sjö hela dagen, men vi ändå haft skola från morgon till kväll har de låtsats att de kommer och går till skolan på varje rast, medförande ytterkläder, jumpapåse mm. Vägen till skolan är en lång bana runt masterna på däck, kors och tvärs, vilket visat sig välgörande för begynnande sjösjuka.

Barnen har också uppfunnit några bråkiga klasskamrater, Axel och Patrik som jag ständigt måste utdela diciplinära åtgärder mot. Detta bättrar läsmoralen för övriga elever i vår klass påtagligt. Får axel en åthutning fjäskar ju de andra barnen för stränge magister Gustaf. Jag kan inte låta bli att inse att detta med hack-kyckling-systemet måste varit ett klassiskt grepp för mindre nogräknade lärare. Och kanske även för vissa chefer och politiska ledare genom seklen. Barnen gläds åt att jag är hård mot Patrik, det är rätt åt honom. -Magistern, JAG är väl duktig!

/Gustaf 20z 3/9-2012 44-37’N, 08-15’W