18 sep 2012 2012-09-18 10:49 2012-09-18 10:49

Santiago de Compostella

Igår tog vi bussen in till universitets och katedralstaden Santiago de Compostella. Det är en mycket vacker stad där man vandrar runt bland månghundraåriga stenhus. Staden fanns redan på 800-talet då legenden säger att man förde dit den huvudlösa kroppen efter aposteln Jakob. Den kraft som reliken förde med sig, uppbackad av korsriddare med långa svärd, höll staden fri från morerna som annars härskade i större delen av Spanien fram till 1492.

Vi tittade på den exklusiva reliken som ligger i en silverkista i en krypta mitt under den fantastiskt pampiga katedralen. Särskilt Karin fylldes med bävan och gudsfruktan vid betraktandet av Jesu lidande som markeras så tydligt vart man ser. I kyrkan finns många nicher där den döende Jesus ser ner från sitt kors i förtvivlan. I turistshopparna såldes T-shirst med texten “No dolor – No hay Gloria” eller “No pain -No Gloria”. Hit vallfärdar många för att få dela Jesu lidande, och utan skoskav når man ingen ära inför Gud.

När jag förklarade tröjtexten för barnen var de mycket nöjda med att de varit åksjuka i bussen på vägen hit. Och faktiskt kunde vi se ganska mycket folk som gick haltande runt med pilgrimssymbolerna, kalebassen och pilgrimsmusslan. Eftersom jag inte är uppvuxna med det katolska ställer jag mig frågande inför detta frossande i synden och lidandet. Diskuterade mina funderingar med Kalle på Elin i morse. Han är barnfödd katolik från Polen och har det ständigt dåliga samvetet över glädjen med hemifrån, även om han nu säger sig ha släppt den bördan. Så jakten efter himmelsk ära, Gloria, är nog en hopplöst förlorad kamp för oss skamlösa långseglare.

/Gustaf 08.45z 18/9-2012 Playa Barraña