28 sep 2012 2012-09-28 03:10 2012-09-28 03:10

En eftermiddag på jobbet

Vinden trycker på i seglen och vi rullar fram över det svarta havet. Hejade just på en liten tärna som satt och vilade sig på solpanelen. Såg skummet av ett par delfiner i bogvågen för en timme sen, det blir ett särskilt slags skumstreck, och så hör man ju ljudet. Ibland skymtar ljus iland när vi rider på en vågkam. En liten Portugisisk by i nattslummer. Om styrbord har vi en hollänsk segelbåt på 15 meter som seglat bredvid hela kvällen. Med AISen känner man alla.. Tog ner storen innan det blev mörkt, så våra 7.5 knop gick ner till 6.5. Vinsten var att seglen inte läar varann så mycket i undanvinden, så vi kan ligga mer på rätt kurs och slipper fladder. Och så är vi ju snåla med storen, den ska hålla länge. Ligger ju och nöter mot salningen. Vinden skulle öka imorgon så då är vi väl tillbaka på 7.5…

Blev väckt ur min ljuva eftermiddagslur av barnen som sa vi fått fisk -eller fågel, det var lite oklart. Tyvärr var det fågel, tre unga havssulor som fastnat i fiskelinorna, så jag fick stå där bak resten av eftermiddagen och vakta så ingen mer trasslade in sig. Vi har sett det förr, att sulor dyker mot fiskedragen, så jag brukar ta in linorna om de sätter igång.

Men så fort fåglarna skingrade sig fiskade vi vidare och hade när kvällen kom fyra prydligt filéade små tvåkilos tonfiskar instoppade i frysen i lagom middagsförpackningar. Det blev även en påse med bröstköttet från de två sulungarna som inte gick att rädda. Min grundfilosofi för fiske är att man ska äta allt man har ihäl, det är skyldigheten mot naturen. Inget dödande för nöjes skull. Det tog sin lilla tid att skura rent från allt blod och slem på akterdäck. Det rullar ju ganska kraftigt, våghöjden är tre meter, så man får hålla ordning på krokar, filéer och vassa knivar. Karin var med hela tiden och höll mig sällskap under min arbetsdag. Inget lönekuvert, men sju middagspåsar och en massa sjömil. Vi har tre-fyra omgångar med fisk från Irland kvar i frysen. Vi åt en laddning igår, mycket gott!

Har radio-tid (sked) med de andra svensk-båtarna på 7070kHz LSB kl 6, 12 och 18z. De startade ju först i förmiddags så vi ligger en bra bit framför, ca 100 sjömil. De kunde fortfarande se varann sista radiopasset och kan ha kontakt på VHFen. Hade fin förbindelse både med SA0BTO, Olof på Miss My och SM7XED, Patrik på Litorina. Kalle på Elin, SA7BKK hade inte fått ordning på sin kortvågsradio när vi skildes, men han kommer nog igång snart, han är mycket händig med elektronik och radio.

Nu syns fyren på Ilha Berlenga 13 M föröver därute i mörkret. För 21 år sedan ankrade vi där, i en klippvik på nordsidan. Har det gamla sjökortet framför mig, som vi navigerade med då. -With additions and corrections to 1936. Ön är 1500 meter lång och är 15mm stor på kortets lilla special. Viken vi låg i är 1x3mm på det kortet. Fick dreja på utanför och gå in och loda från roddbåten innan vi gick in, för vi hade inga djupangevelser eller seglingsbeskrivningar. Och navigator eller annan elektronisk utrustning hade vi inte heller. Man var duktigare på den tiden.

/Gustaf 00.30Z 28/9-2012 39-39’N 09-30’W