27 oct 2012 2012-10-27 14:37 2012-10-27 14:37

Caminante seglar vidare

Efter att några veckor ha ankrat vid Playa Francesca på Graciosa flyttade vi till ostsidan av piren vid samhället Caleta de Sebo för att slippa den västliga dyningen när vinden gick över på väst. Där låg vi tre nätter varefter Peter och Barbro mönstrade av och flög hem till Sverige. Vi har verkligen haft en underbar vecka tillsammans med små promenader, bad och goda middagar. De två senaste dagarna frossade vi på wahoofiléer vi fått av Michael på den svenska båten Scherzo. I förrgår hade vi ett riktigt fint 75-årskalas för att fira Peters stora dag!

Igår morse lättade vi åter ankar och seglade söderut längs Lanzarotes ostsida, för att framåt eftermiddagen ankra i Arrecife. Om ett par dagar måste vi vara i Las Palmas, men med rådande vindar kan vi inte gå raka vägen, så vi provar med att gå denna lilla omväg istället för att kryssa i svag vind på öppna havet.

När vi ankrat upp i Arrecife, ganska tätt bland ca 10 andra långseglare, tog vi oss iland på en liten sandstrand och traskade upp i ett öde industriområde där vi fått höra att Lidl och IKEA ligger. Från IKEA behövde vi några plastbackar för undanstuvning av vår kommande storproviantering, medan Lidl tillhandahöll några kundvagnar basmat. Detta är en första omgång inför det förestående årets seglingar där billiga mataffärer kommer att vara en bristvara.

Just nu seglar vi 200 grader i tre knop. En svag bidevind. Frånlandsvind från Fuerteventura för oss fram med varlig hand. I morse var vinden så svag att vattnet knappt krusades, så då blev det motorgång i två timmar. Jag passade då på att köra watermakern och producerade 260 liter dricksvatten, vilket gav fulla vattentankar. Vi har nu för vana att brygga 50 liter sötvatten i hinkar på slutet av körningen som vi sen låter watermakern suga i sig för att diska ut saltet. På så sätt hindrar man korrosion i watermakern och slipper svavelvätesmak på de kommande första litrarna.

/Gustaf 12.20z 27/10 2012, 28-40N 13-38W