8 sep 2012 2012-09-08 22:29 2012-09-08 22:29

Svenska barnkolonin

Lovisa och jag gjorde en morgontur efter engelskaläsningen i går morse till stranden och sprang och busade, och Lovisa tog ett morgondopp. Det är lite lyxigt att ha en kilometerlång sandstrand för sig själv med 20-gradigt klart vatten. Det är härligt. Sedan, efter skolarbetet avslutats, vilket har en tendens att bli senare för varje dag, skjutsade jag in Elins och vår familj till stranden. Sen skjutsade jag Kalle från Elin åt andra hållet för att skaffa gasol till sig och gängtejp till oss.

Medan han var ute så jobbade jag ett par timmar med dieselgeneratorn. Dieselmotorn startar nu och går fint och jag har nu till slut fått igång kylvattnet. Det var igenrostat i många av kanalerna i blocket och jag har till och med fått fram en zinkplugg nu för att rostskydda den i framtiden. Men avgasröret är lite felkonstruerat, så tempsensorn som sitter där får inte kylvatten på sig utan blir för varm, så därför trippar den och ger larm. Har nu rivit ner det hela igen, får svetsa lite till.

Kalle hade en jobbig dag i stan, mycket släpande med gastuberna och han var svettig när jag hämtade upp honom med gummibåten på andra sidan viken, ca två sjämil bort. Vad som ändå var glädjande var att vi hade haft kontakt på amatörbandet 145.300MHz under dagen och han hade kommit in med över 9:a innifrån stan, säkert 5 km bort. Kalle, SA7BKK, har en kinesisk handapparat som sänder på alla band i alla modes, som han är mycket lycklig över. Glädjande var också att gasolen var väldigt billig här, faktiskt betydligt billigare än bensin, dvs 14 euro för 11kg. Vi kompletterar nog med ytterligare en flaska på måndag vi också.

Framåt kvällen kom så Miss My in till ankarplatsen. Vår gamla båt, Caminante. Nu med Kristina och Olof och barnen Emil, Lovisa och Gustav. De hade seglat direkt från Torkay på Englands sydkust. Trötta men glada var de och redo för kalas. Så vi samlades allihop, 8 vuxna och 9 barn på stranden, tände en liten eld (bla lite av vår senaste laddning polska koks) och satt där och småpratade till in på småtimmarna, medan barnen badade och lekte. Det blev både bubbel och rött och många ostkex. Mycket trevligt.

I morse var det åter skola som alltid, vi skiljer inte på helg och vardag, alla dagar är helg här. Faktiskt verkade alla fyra båtar här köra skola även på helgen. En del av Lovisas uppgifter är att skriva en lite mer utförlig dagbok. Det var ganska jobbigt till en början men verkar vara lite lättare nu efter nån månad. Vi har inte börjat med spanska för henne ännu, mer än lite på skoj förståss för hon har tyckt det redan är mycket med dryga timmen engelska varje dag i språkväg. Men det kommer det kommer! Karin kämpar på med läsning och skrivning och det är stundtals väldigt jobbigt för henne.

Därefter har alla barnen har varit på stranden hela eftermiddagen och badat och vid tretiden drog jag ihop en rejäl pastasallad och utfodrade Elin-båten, Salsa och oss. Stränga mamman Kristina på miss My höll kvar sina barn för skolarbete större delen av eftermiddagen så de kom in först lite senare.

Medan barnen badade vandrade jag och Kalle från Elin till Feriterian (järnhandeln) i byn och shoppade. Jag var sugen på rörkopplingar, det har tunnat ut i lådorna och priserna var riktigt bra. Men jag köpte också några nya självlysande bläckfiskdrag som ska bli kul att prova. Kalle å sin sida var på jakt efter kopplingar för att fylla sina svenska gasolflaskor med den spanska gasen från igår. Med mycket diskussioner på spanska fick vi ihop ett kit som Kalle fick komplettera med lite mekande. Så senare på dagen hängde vi upp hans 11-kg gascylinder uppochner under hans solpanel och fyllde de två mindre svenska glasfiberflaskorna. Tricket är att man ska hälla kokande vatten på flaskan som ska tömmas och det får inte komma in luft i systemet…

Nu lider kvällen här mot natt och mörkret har fallit. Diskobåten som ankrade här ett tag har lättat ankar igen, en hund skäller nånstans iland. Våra barn är på var sitt håll, Lovisa i Elin med Erika och Maja, medan Karin är i Salsa med Love och Andreas. Så här råder frid. Har kopplat med avgassystemet till dieselgeneratorn och det är snart dags för provkörning igen. Vi har haft tvättdag igår och tvättat två 110-litersbackar fulla med tvätt i sittbrunnen. Tina har precis kastat ner de sista lakanen genom däcksluckorna innan daggen kom och lagt sig tillrätta med en god bok innan barnen stormar in.

/Gustaf 20.20z (dvs 22.20 lokal tid) 8 sept 2012, för ankar i LaCuruña Spanien