4 aug 2012 2012-08-04 19:16 2012-08-04 19:16

Med undanvind mot Irland

Vi låg två nätter i Loch Laxfjord vid cape Wrath och en natt i Loch Skiport på South Uist varifrån vi ämnade segla ner till Barra. Men så fick vi stiltje och gick in i Lochboisdale i sydänden av South Uist. Där har vi nu legat i två nätter och hunnit bli stamgäster på puben. Det har varit ett katolskt näste härute på öarna och det var helt nyligen Tannents och andra missionärer kom för att omvända de vilsna själarna vilket vi fick stödja.

Jag och barnen har lekt en del vilda lekar på lekplatsen och Tina och jag gick ett par fina badmintonronder till de lokala barnens förtjusning. Där var två jämnåriga skotska flickor Karin och Lovisa lekte med, Lovisa pratande lite engelska medan Karin försökte lära sitt offer svenska. Där var också lille Mattiew som var ledsen att skolbussen gått sönder så nu fick han gå några kilometer till skolan, för hans föräldrar har ingen bil. Över lag är det ganska fattigt här. Elda koks är lyx, alternativet är att gräva torv och lägga på tork till vintern. Skog finns såklart ingen.

I morse lättade vi ankar igen. Lågrtycket vi haft har rört sig söderut och ger nu nordan vilket ger fin segling mot Irland. Det är 8m/s och vi har stora genuan utgajad i lovart av en av sexmetersbommarna som sitter i relingen och är nerhalad vid vaterstagsfästet och ett öra jag svetsade fast vid avbärarlisten när vi låg för ankar i Norge. På kutterstaget sitter en 40m2 genua och så har vi full stor och mesan i lä. Vrider det emot en aning mer kan vi även sätta mesanstagseglet vilket vi haft uppe två gånger hittills. Med det uppe bär vi fem segel på totalt 250 m2, vilket såklart tar en stund att få ordning på.

Barnen har lekt skrämselkuragömma i flera timmar nu, en favoritlek. Det finns så många bra gömställen ombord. Just nu har Hans skola med dem, jonglering, vilket såklart slörens rullning ger extra svårighet åt. Igår var det hjulning på programmet när vi var iland samt idrottslig grundkurs i sånt som många andra kan men föräldrarna inte satt sig in ännu, tex vilket land som har olympiaden iår..

Vi har följt ett litet drama på radion medan vi seglat idag. En 20 fots fiskebåt har gått i kvav på några mycket exponerade klippor som skjuter upp ur haver lite utanför Irlands nordligaste udde Malinhead. En av de nödslällda hade lyckats ta sig upp på en klippa och skickade mayday med en bärbar VHF. Mycket radiokommunikation, efterlysning av någon i området som kunde undsätta. Men vi har ännu 80 sjömil dit, så vi kom inte i fråga. En livräddningskryssare kom dit men kunde inte finna de skeppsbrutna och efter en halvtimme utan nya livstecken såg det dystert ut. Men så dök en lokal fiskebåt upp på scenen och hittade offren. Under tiden var ambulanshelekopter på väg och till sist kunde de mycket nerkylda personerna skickas till sjukhuset med helikoptern. Slutet gott, allting gott. Det var rescue 188 iår.

Gustaf 17.10z, 56 30N 7 43W, 6.5 knop 200grader