19 nov 2012 2012-11-19 23:56 2012-11-19 23:56

Vardagsliv i värmen

Vi är ca 50 segelbåtar ankrade här längs stranden i Las Palmas hamn. Det är trångt, men inte så trångt som väntat. Jag hörde häromdagen att av de ca 230 segelbåtar som har betalat för att deltaga i ARC, tävlingen där alla skall segla från Las Palmas till St Lucia i Västindien (om en vecka), har närmare hundra båtar ännu inte anlänt på grund av vädret (motvind eller för lite vind).
Här ombord jobbar framför allt Gustaf från morgon till kväll med olika mekarprojekt. Vi har fått en ny AIS, utan kostnad, som ersättning för den gamla trasiga, som var nyköpt i maj i år. Vi har köpt en ny radar, som skall sättas upp. Gustaf jobbar även med de två nya spirbommarna som han gjort själv. Jag är halvnöjd, tycker de är för tunga för att kunna hanteras i dåligt väder. Men Gustaf planerar att de skall sitta mer permanent, vinkelrätt ut från stormasten, som ‘strålar’, stil a la Litorina, så att man inte behöver ändra på dem under gång. Dieselgeneratorn har dessutom gått sönder och är under reparation.
Svenska barnarmadan i Las Palmas består för närvarande av sju båtar – vi, Salsa, Meribelle, Miss My, Elin, Litorina och Victory. Tillsammans blir det fjorton ungar. Det blir en oändligt antal lekkombinationer för barnen. Här ombord går vi upp vid 8-9 tiden på morgonen, sedan blir det oftast skola, kanske något ärende iland, och så lunch vid ett-tiden. Idag har Lill-Gustaf och Love varit här och lekt och ätit pannkakor, om en stund åker vi in till stranden. Där finns förutom bad, stora springytor, och en lekplats. Generöst nog bjuder staden på en finfin duschfacilitet, välskött och med varmvatten i kranen, så efter att ha härjat vilt i hav och i sanden, kan man spola av sig, innan vi åker ut till våra båtar vid solnedgång. Gratis, okomplicerade varmvattensduschar står högt i kurs hos båtboende med barn… Sedan kvällsmat, kanske lite filmtajm, sen läggdags vid tiotiden. Igår kväll var det lördag, och Roger från Kauri drog med oss och Elin-folket till Canteras, stranden på andra sidan stan.
Det var livemusik ute på gatorna, vi vuxna njöt. Lovisa och Karin dansade så uttrycksfullt mitt framför musikerna, att en glad dam kom och kramade både dem och oss efteråt!
/Tina 14.00z 18/11-2012, Las Palmas för ankare.