1 aug 2014 2014-08-01 22:23 2014-08-01 22:23

Barnbåtsflottan siktad i Uturoa

En ny bränslepump är nu monterad i motorrummet. Gustaf är nöjd, han behövde inte vända ut och in på sig själv för att lirka den ur händerna på någon myndighetsperson här på Raiatea. Fedex bara ringde på Margos mobiltelefon och talade om att han kunde komma och hämta den på ett kontor på flygplatsen.
Men trots att vi nu kan röra på oss igen, ligger vi ändå kvar för ankar utanför Uturoa, eftersom fyra barnbåtsvänner dök upp samtidigt – Moana Roa, Field Trip, Byamee och Daphne. Det har förstås varit full rulle här, med gemensamma måltider, vandringar, lek och stoj. Gustaf och några av de andra papporna har organiserat fysiklektioner ombord på Caminante. I går det det elva barn här. Roligast tyckte jag var Marks uppgift, han hade hand om de yngre barnen i verkstaden i något de kallade “electical daycare”. De lödde en krets med en kontakt, en lampa, och sedan med ett – horn. Barnen hoppade upp och ner, de tjöt av förtjusning. Laborationer står verkligen högt i kurs hos båtbarnen, som vanligtvis bara får enskild, teoretisk undervisning.

Annars städar vi på Caminante. Jag har handtvättat sängkläder och dynor inne vid Richards vattenslang på marinan (det besparar oss att göra många liter vatten ombord). Jag har även sytt nya dyn- och kuddöverdrag till sittbrunnen i polynesiskt tyg med blommor. Lovisa och jag har köpt nya sandaler, de gamla var hemsydda och dessutom hoptejpade för att hålla ihop. Vi bunkrar upp med mjölk och annat från affärerna. Vi städar och inventerar matförråden i kölsvinet, lyfter upp vad som finns kvar, och då fann vi bland annat några pastapaket med oönskade innevånare.

Utanför marinan står en kvinna och säljer väl tilltagna bitar av färskfångad tonfisk, marlin och svärdsfisk för inte mycket pengar, så vi kan inte låta bli att regelbundet äta rå fisk i soja, lime eller kokosnötsmjölk. Vi äter egentligen alldeles för mycket just nu, då affärerna dessutom är fulla av franska ostar och torkade goda korvar! Lovisa frossar i kött! Men efter allt ris och envisa bönor de sista månaderna, är hon det väl förunnad…

Tina, 20.17z, 1 aug 2014, Uturoa, Raiatea
I