28 oct 2014 2014-10-28 07:28 2014-10-28 07:28

Minerva Reef

Söndag eftermiddag lyfte vi ankar samtidigt med brittiska Lochmarin och seglade iväg de c:a 250 sjömilen i sydvästlig riktning mot Minerva Reef. Flera segelbåtar följde efter, och på VHF-radion diskuterades de kommande dagarnas väderprognos. Flertalet beslöt att fortsätta mot Minerva Reef och vänta där på nästa bra “väderfönster” till Nya Zealand. Det blev två skumpiga dygn, med växlande vindar. Gustaf tog vakten hela första natten, andra natten tog jag ett par timmar i början. Det har blivit kyligare i luften, plötsligt måste man ha långbyxor och jacka på sin nattvakt. Vi seglade med fem segel – dubbla försegel och mesanstagsegel, förutom stor och mesan. Barnen spelade Nintendo, en sysselsättning som de påstår får dem att glömma bort att de är sjösjuka..!

Vid lunchtid idag gick vi för motor in i norra Minerva Reef via ett 150 m brett pass kantat av rev, där vågorna bröt respektingivande. Minerva Reef är ett populärt rastställe för segelbåtar på väg mot Nya Zealand. Det är ett nästan cirkelrunt rev mitt ute i ingenstans. Det har alltså inte något fast land, utan dränks av vatten vid högvatten. Det är oklart om det tillhör Fiji eller Tonga. Rev-ringen har en diameter på c:a 4-5 km och den är inte större än att man ser det vita vågskummet från brytande vågor, även när man befinner sig i mitten. Vi möttes av lugnt, platt vatten i de vackraste blåa nyanser. Vilken njutning! På eftermiddagen vid lågvatten möttes ett tiotal segelbåtsbesättningar vid revkanten för en promenad över till utsidan. Revet är flera hundra meter brett och vattnet strömmade kring våra fötter. Det var inte mycket liv mellan stenarna, men pappa James från Carpe Diem hade med ett spett och lyckades fånga en bläckfisk.

I kväll kom Josh (9 år) från Carpe Diem och flickorna Asia (12 år) och Arania(10 år) från Moxie hit på kvällsmat. Vi tuggar i oss de sista kilona oxkött från Panama, en inte helt oangenäm uppgift. Fruset kött är nämligen inte välkommet till Nya Zealand. Gustaf och jag turas om att bli supersömniga efter senaste dygnens segling. I natt kommer vi att sova gott…

Tina,06.22z, 28 oktober 2014, Minerva Reef