14 sep 2014 2014-09-14 19:09 2014-09-14 19:09

Caminante ilar fram genom natten.

Det var fyra dagar sedan vi gled ut genom det trånga (28 meter breda) passet från vår drömatoll. Det har blåst 7-10 m/s från sydost sedan dess, så vi har kunnat hålla god fart och lagt 710 sjömil mellan oss och Mopelia. Det kommer upp lite dyning från syd, där stormarna leker tafatt på den södra oceanen, så först på tredje dagen kom skolarbetet igång på allvar. Nu är det åter lite mer att göra ombord, även om det egentligen är helg.

Tina har hittat lite appar på ipaden för att få omväxling för Karin och för att anpassa undervisningen till den lite mer livliga sjögången, men fortfarande är lästräning och ordförståelse ett viktigt inslag. Margot kör sina franska- och engelska-pass varje dag och jag håller bl.a. på med Europas 16- och 1700-tal för Lovisa. Dessutom håller jag en meteorologikurs utifrån Dashews klassiska väderbok för seglare. Både Karin och Lovisa har blivit fanatiska handarbetare och virkar allehanda små arbeten av färggranna garner. Karin har inte virkat förut, men nu strålar hon som en liten sol och visar stolt upp sina alster. Efter att det blir mörkt om kvällarna har barnen “licens” att få titta på film. Då ligger de hopkurade under bordet i salongen och njuter av det slappa livet, medan vågorna leker med Caminante som rusar fram, ofta i 7.5 knop, genom vattnet.

Vi har fått två präktiga guldmakrillar (mahimahi) på närmare 10 kg styck, en första dagen och en igår. Med så mycket godis i skafferiet har vi lyxat till det med sushi till förrätt vid nästan varje mål. Detta har blivid allas vår favoritföda… mm!

Det är nu 225 sjömil kvar till Niue, dit vi ursprungligen siktade att landa. En spännande ö för dykning och klättring, då den är full av grottor och omgiven av extremt klart vatten. Det sägs vara en klippig korallö som rests ur havet, så där lär inte finnas några sandstränder. Regnavrinningen filtreras genom den porösa korallberggrunden påstås det. Att inga partiklar grumlar vattnet ger uppåt 100 meters sikt. Förr hette ön Savage island, vildeön, och bara det låter ju spännande. Just nu kom det in rapporter, så vi överväger trots allt att inte gå dit, för det ser ut att kunna bli rulligt att ligga där. Kraftiga sydvästliga vindar om ett par dagar prognosticerades nyss för vattnen runt Nya Zeeland. Ankarstället på Niue är helt öppet åt väst. Vi får ta diskussionen  om detta i morgon, så vi kan fatta ett beslut.

Gustaf, 18-00S 166-16W 17Z 14/9-20014