1 nov 2014 2014-11-01 10:03 2014-11-01 10:03

En bit på väg

Vinden höll sig bara 26 timmar innan vi gått  så djupt in i högtrycket att farten var nere i en knop. Kursen blev helt fel genom att den friska motströmmen som dominerar hela denna segling mot NZ tvingar oss tillbaka nästan lika mycket som vi rör oss framåt. Motorn fick startas och gick i 30 timmar. Under den tiden växlade vinden av och an och segelsättningen fick följa med för att få ut maximalt av förutsättningarna. Så kunde vi åter slå av motorn i 14 timmar, varefter processen upprepades igen, men denna gång kunde vi stänga av efter 12 timmar. Det var efter lunch och vi har kunnat segla sedan dess. Dikt bidevind och 20 grader för mycket västerut, men vinden vrider nu sakta, så att vi senare i natt kan hålla rätt kurs. I lätta vindar bidevind för vi genua, stor och mesan samt mesanstagsegel, ett stort försegel till mesanmasten, allt på runt 50-60 kvm. Kan vi falla av några grader ska jag sätta upp en fock till på fördäck på inre förstaget, men jag är osäker på om den hjälper nu, när det är hårdskotat. Vid hårdare vindar gör den gott, även bidevind, då den tar en del av belastningen från genuan, medan i lätta vindar gör vikten av alla dukarna att seglen lätt slokar och slänger i sjögången.

Mycket om dessa praktikaliteter.. Tina och jag har just lyssnat färdigt Herman Lindqvists fina läsning om Axel von Fersen och hans många äventyr, inte minst med Marie Antoinette. Han var en svensk James Bond för två hundra år sedan. En fantastisk historia! Det är nu lördag, så vi har givit Karin och Lovisa ledigt från skolan, vilket de firat med läsning och dataspel.

Vi har 440 sjömil kvar till Opua, vår planerade ankomststad. Prognosen säger, att kallfronten vi från början hoppades komma före, träffar oss i övermorgon, måndag, men att den inte för med sig särskilt hårda vindar, däremot regn och motvind några dagar. Återstår att se.

Eftersom vi hittills seglat i högtrycksområde har sjön varit lugn, även om långa stora dyningar från Södra Oceanen rullar in ibland. Detta har givit god aptit för hela besättningen och många goda rätter har avnjutits. Bl.a. har vi en 6-kg oxstek i frysen, som vi knaprar lite på varje dag. Den måste vara slut innan vi når Nya Zeelands stränga myndigheter…

Gustaf 10 GMT 1/11 2014 28-46’S 177-53’E (OBS: nu på östra sidan jorden liksom Sverige!)