29 oct 2014 2014-10-29 15:55 2014-10-29 15:55

Till havs

Det blev bara en natt på Minerva Reef. Väderprognosen hade plötsligt ändrats och ett nytt frontsystem på väg över NZ i början av nästa vecka stressade ut några av båtarna som rastade vid revet. Men det blev ändå en minnesvärd dag, ankrade som vi var, utan land i sikte.

Efter mörkrets inbrott gav sig jag och några andra entusiastiska grabbar ut på hummerjaktpromenad ute på revet. Tidvattnet var stigande och vågorna bröt ibland till midjan, där jag vadade runt i kolmörkret. En kilometer bort såg jag de andras irrande ficklampor spana bland korallerna. Efter ett par timmar hade jag fått sex humrar och det var dags att vada hem till jollen vi ankrat på insidan av revet, men nu var vattnet så högt så det gick lite trögt att snubbla fram bland vågorna. De sista hundratalen meter släppte jag de andra före till gummibåten, och de kunde nu köra tvärs över revet och plocka upp mig med min stora hink. Jag sörjde min största hummer jag inte kunnat fånga. Jag höll nämligen hinken och lampan i vänster hand och dök ner i det halvmeterdjupa vattnet mellan vågorna när bubblorna klarnat, och det var sikt. Ner med med höger näve och ta fast läckerbiten! Men den rackarn var för bred över ryggen för att mina små frökenhänder skulle nå runt den ordentligt,  så den skakade sig fri. Tricket vore nog att sätta hinken på ryggen som en ryggsäck och ha lampan i munnen så bägge nävarna blev fria för de största humrarna.

Men nu är vi i alla fall till havs igen sen i morse. Vi hade ett fint kalas på fångsten i kväll, med lite nybakat bröd och majonnäs. Nam nam…

Livet till havs, när man rör sig i hav med växlande vindar, under segel, som här, är en förenklad version av det vanliga livet. Påminner faktiskt lite om att ha ett nyfött spädbarn. Dygnet runt är man uppmärksam på vindskiften och tar ständigt in nya väderprognoser som analyseras. Vi försöker segla med fem segel mesta tiden, men det är ständigt olika dukar och kombinationer av de sju segel vi brukar välja mellan. Det finns ytterligare några i garderoben, men de åker mera sällan fram. Just nu är det t.ex. dags att gippa. Då ska hela segelsättningen spegelvändas och den andra stora spirbommen ska hissas ut. Det kommer nog att ta mig två timmar innan det blir klart.

Gustaf 16.00 GMT (fyra på morgonen lokal tid) 29/10 24-48S 179-35W