31 may 2015 2015-05-31 11:45 2015-05-31 11:45

Ur hamnen igen

Byn Savusavu ligger på sydsidan av Fijis näst största ö Vanua Levu, inramad av berg, inte högre än att palmer syns uppe på krönen. Byn ligger i en liten vik inne i en större vik. Gästande segelbåtar från hela världen trängs för bojar i en skyddad smal ränna, och man behöver inte ta sig in många meter för att komma till land. Nära oss ångade det ständigt från en tjugo meter lång strandremsa, ånga från varma källor ur underjorden!

Men det blev aldrig tid att undersöka Savusavus varma källor närmare, utan de senaste fyra dagarna har vi handlat och ätit så som man gör, när man kommit från sjön. Jag kan absolut inte begripa hur ett sådant litet samhälle kan ha en sån enorm frukt- och grönsaksmarknad, som dessutom har öppet alla dagar. Det går inte att motstå alla dessa frestelser som dessutom kostar minimalt. Plötsligt står man där med hela bärkassar med aubergine och mangold för 10 kr stk. Stora saftiga ananas för 20 kr. Apelsinerna kostar 4 kr kilot! Pampelmousse för 10 kr.  Jag vet att det är lika bra att köpa mycket – för kanske tar det en månad innan man får se en sån här marknad igen! Jag köpte knyten med kavarötter också, som vi måste ha när vi seglar till små byar där man måste be om tillstånd för att ankra, den så kallade sevusevu-proceduren. Kavarötterma såg ut som risbuskar i dragkärran, när jag gick till båten.
Jag kunde inte sova i natt, för att det gjorde så ont i underarmarna efter att ha dragit tunga dragkärror hela dagen…
Vi har ätit en superb indisk curry på “Country House” till lunch, och druckit det lokalbryggda Fiji Bitter-ölet tillsammans med vännerna på kvällarna på båtar eller på Copra Shed Marina. Efter skolan har vi lämnat barnen att leka med alla andra båtbarnen på gräsmattan vid denna marina. Fotboll och kurragömma. Nioåriga Viktoria från kanadensiska Fluente imponerade starkt på Lovisa genom att komma i sin egenhändigt sydda svarta mantel (och hon hade läst ALLA Harry Potter-böckerna två gånger).

Gustaf slangade över 60 kg gasol till våra tomma flaskor med hjälp av en lokal flaska som han köpt och bytt i de indiska affärerna. Han bytte olja på huvudmotorn och skötte om batterierna. Jag har köpt bomullstyg till lakan och huvudkuddar, handdukar, nya dynöverdrag till soffan. Födelsdagspresenter till Karin, nya sandaler till Gustaf och barnen.
Strax efter tolv i dag blev vi klara med allt och kunde segla ut mot vårt första snorkel- och dykmål, Namena. 25 sjömil i sydvästlig riktning. Gustaf sydde under tiden på det mörkblåa solskyddstyget på rullgenuan. Vi anlöpte revpasset i skymingsljus, grå himmel och regn. Vi fick lita på waypoints och på kompisarna före oss, för det gick knappt att se varken rev eller ö i det dåliga ljuset. Förresten kanske ni tror att det är bra väder här jämt, men det har regnat nästa varje dag sedan vi kom. Trettio grader, myggnätter och regn utan luftkonditionering, det är priset för att vara i tropikerna..!

Tina, ankrade NW om Namena island 17-06.55’S 179-05.64 E kl 8 GMT 30 maj 2015