4 aug 2015 2015-08-04 12:36 2015-08-04 12:36

Laptopskrasch och läckor

Vi häckar alltjämnt i Suva, Fijis ökänt regnigaste plats. Och det har regnat och blåst extra mycket de senaste dagarna, det har regnat så mycket att ej bytta fönster i skrovsidorna börjar få så många rostränder att man knappt kan se ut. En ny läcka i däcket uppenbarade sig idag, en ventil mitt i akterruffen. Vi får ställa en plastspann under den varje gång det kommer en squall. Lagningen får vänta till soligare dagar.

Vi fick en hårddiskskrasch på en av våra navigationsdatorer för några dagar sedan, vilket genererade en massa arbete. Gustaf har slitit sitt hår under brottningen med Windows 8, som tycks vara konstruerat för miljöer med obegränsad tillgång till internet. Ben från holländska Gaia har varit till stor hjälp.

Kan man glömma avsaknad av sol och bad och jämnåriga barn, så trivs hela familjen förvånansvärt bra här. Kanske bidrar det billiga, goda köttet, den välsorterade frukt- och grönsaksmarknaden, bagerierna, glassarna och Fiji-ölen. Sara, Phil och Saras son Jonathan (16 år) från engelska Lochmarin var här på middag ikväll. Sara och Phil är gamla bekanta till oss och fungerar även väldigt bra med Lovisa och Karin, bjuder ombord dem, eller tar med dem på stan.

En dansk båt med en äldre man ombord blåste hundra meter upp på ett rev, ca 80 sjömil härifrån. I samband med en räddningsaktion med inhyrd bogserbåt för att ta loss båten, lärde vi känna några av de glada grabbarna på danska kollektivbåten “Havana” här i Suva: Emil, Theis och Anders. De finansierar sin segling med att göra film för dansk TV. Föräldrarna har långseglat, och även “bedstefar”, den kände seglaren och författaren Troels Kløvedal. Den olycksdrabbade båten på revet blev räddad och ligger nu vid en boj utanför marinan här. Båten flyter, men har tagit mycket stryk under vattenlinjen och är indränkt med diesel inuti.
Gustafs sista stora projekt här i Suva är att skaffa en special-special-sorts mineralolja till dykkompressorn. Barnen och jag har botaniserat i second-handaffärernas bokavdelningar. Lovisa läser engelska perfekt själv, Karins engelska är så bra att hon gärna lyssnar på engelska sagor. Självklart uppmuntrar jag därför inköp. Jag har hittat fantastiskt fina kompletterande australiska skolböcker till Lovisa i historia, SO och NO, så min kunskapstörstande dotter är själaglad.

Tina, 4 augusti 2015, Suva, Fiji