7 may 2014 2014-05-07 21:08 2014-05-07 21:08

Fatuhiva

Efter 20 dygn till havs är det härligt att vara iland igen. Fatuhiva är en hög och grön ö, och ankarplatsen Hanavave Bay eller Bahia de Vierges som den också kallas är spektakulär, med branta gröna sidor och stenformationer som sticker hundratals meter upp i luften. Vi fick tillstånd att stanna här tre dagar innan vi måste segla vidare och klarera in officiellt på en av de större öarna. De första två dagarna var kantade av umgänge med alla vänbåtar. Innan vi kom låg här fyra segelbåtar (enligt Daphne), nu är vi omgivna av sjutton båtar, varav många jättestora katamaraner, och många har barn ombord. Den mest populära utflykten (och nästan den enda man kan göra) är en timmes promenad upp genom den lummiga regnskogen till ett jättehögt vattenfall. I förrgår kunde Caminantes besättning bada nakna där. Men igår eftermiddag tycktes hela segelbåtsflottan bege sig upp dit, jag fick nästan träningsvärk i käkarna av allt prat (inte så konstigt egentligen när man suttit på en segelbåt i tre veckor med två karlar som bara pratar om plasttillverkning). I vattenfallet satt tre nakna kvinnor med dreadlocks, från en fransk segelbåt, de såg väl sådär roade ut av att få sällskap av sjutton barn och trettio vuxna.

I byn bor c:a 600 personer. Huvudgatan är asfalterad,  lite gatubelysning finns här och var. Husen är i trä, många har parabol, barnen har cyklar, här och där står stora 4W-drive bilar parkerade. Franska pengar (euro) finns det nog en del här. De lokala ordnar middagar iland för oss, 13 euro/pers. Vi åt en fantastisk måltid igår. En hel buffé, en fiskrätt och en kycklingrätt i kokosmjölk och friterad brödfrukt. Salladen var baserad på riven grön papaya som legat ett par timmar i en vinägerdressing. Och så kokta matbananer förstås. Även barnen njöt, de åt som hästar.

Någon skänkte oss två pampelmousse för några dagar sedan. Det är Lovisas favorit – enorma, söta grapefrukter. Idag gav en kvinna oss en baguette (!) Det kändes komiskt att äta en klassisk fransk baguette här i vildmarken. Men baguetten måste vara fransosernas svar på amerikanarnas Coca-cola och hamburgare, som ju spritts i övriga delen av världen.

Tina, 7.03 pm, 7 maj, 2014, Fatuhiva, Marquesas, Franska Polynesien