5 may 2015 2015-05-05 11:47 2015-05-05 11:47

Vädervända

Allt började kännas färdigt ombord på Caminante, för att segla de ca 1200 sjömilen (en vecka) upp till Fiji. Matinköp, rigginspektion, sjöstuvning, samt ett gediget pappersarbete för myndigheterna här och på Fiji. Men imorse såg väderprognosen usel ut. Mycket vind har ändrats till mer vind (10-15 m/s), och motvind. Och även runt Nya Zeeland skulle det blåsa, i eftermiddag byar upp till 20 m/s här utanför.

När avseglingshetsen har punkterats, kvarstår en rätt bekväm, lättsam stämning. Igår kväll åt vi middag på marina pubben tillsammans med seglarkompisarna. Gustaf och jag pratade en del med det pensionerade amerikanska paret Jack och Jan på segelbåten Anthem. Bägge har långa yrkeskarriärer bakom sig, han pilot, hon som operationssköterska. De träffades sent i livet, och jag upplever dem som ett oerhört romantiskt och lyckligt par. De älskar denna livsstil, långsamt seglandes från land till land, från kultur till kultur, på obestämd tid.

Här i Opua tillbringar vi en del tid på tvätteriet, ‘The laundry’. Budgetseglarnas tillhåll, för där finns gratis internet! Tvättmaskiner, torktumlare och laptops körs sida vid sida. Hundra meter bort finns varvet. Vår kompis Briana lyfte upp sin träbåt där igår, och fick en chock när hon insåg hur mycket exponerat och ruttnande trä det fanns under vattenlinjen. I förrgår samlades många vänner och hjälpsamma händer assisterade henne att få bort den gamla bottenfärgen. Briana är i trettioårsåldern. Förhållandet med pojkvännen sprack efter stillahavsseglingen, och nu skall hon sälja båten och flyga hem till USA. Briana är vår ängel, hon passade Caminante när vi kanske något naivt lämnade den obevakad på boj tre månader här.

Tina, Opua, Nya Zeeland, 09.47z, 5 maj 2015